За пример: Кмет гаси пожар в къща за гости в Ковачевица

Успяхме да спасим 7-8 къщи в махалата, разказа Кирил Жуглев

Общество
12:41 - 13 Септември 2022
2619
За пример: Кмет гаси пожар в къща за гости в Ковачевица

Пожар в къща за гости вдигна на крак хората в село Ковачевица. Огънят пламнал в механата на къщата на 9 септември на обяд. Димът бил забелязан от жена от съседната къща, която първо се обадила на кмета на селото Кирил Жуглев.

„Пътувах с колата и бях стигнал до махала „Кремиковци“ в Гърмен, когато жената ми позвъни. Веднага се обадих на телефон 112 , след което се разпоредих на хора от селото да взимат маркучите и пожарогасителите от кметството, което е винаги отворено. Аз се върнах обратно към Ковачевица и се отправих директно към къщата. Заедно с мъже от селото започнахме да гасим пламъците, докато дойде пожарната от Гоце Делчев. Благодарение на навременната намеса от наша страна и на огнеборците успяхме да спасим 7-8 къщи в махалата, които са в непосредствена близост една до друга“, каза пред "Струма” кметският наместник Кирил Жуглев.

Къщата за гости, в която възникнал пожарът, е реставрирана преди 10 г. и се стопанисва под наем от Ибрахим Пашов.

„Най-вероятно огънят е тръгнал от електрическата инсталация. Изпатиха си хората. За мен най-важното е, че пожарът не се разрасна и няма жертви”, добави местният управник.

Първоначалните щети от пожара са опушени стени и унищожено оборудване и техника. Стойността на щетите, както и причината за пожара са в процес на изясняване, съобщиха от пресцентъра на полицията. За случая е уведомена компетентната прокуратура.

Припомняме, че родопското село Ковачевица е обявено за архитектурен резерват заради старинните си къщи, използвани като декор в много филми, и неслучайно си е спечелило прозвището „Българския Холивуд“.