ЗА ПРИМЕР: Схватката пред учениците в парламента се размина с порицания

Политика
09:20 - 02 Юни 2022
2550
ЗА ПРИМЕР: Схватката пред учениците в парламента се размина с порицания

Въз основа на правилника за организация дейността на Народното събрание и конкретно чл. 156 налагам мярката "порицание" за народните представители Искрен Митев и Костадин Костадинов. Това съобщи днес зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин след вчерашното спречкване между Митев и Костадинов, което ескалира в напрежение между парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и "Възраждане".

Чл. 156 гласи, че председателят налага наказание на народен представител, който нарушава реда на заседанието или е създал безредие в залата, поясни Вигенин.

В 3-дневен срок те могат да възразят пред председателя на Народното събрание. Това е най-леката мярка по правилника на НС. 

Вчера Костадинов и Митев едва не стигнаха до бой в пленарната зала пред смаяните погледи на ученици - гости на Народното събрание, позиционирани на балкона. 

До схватката се стигна, след като депутатът от ПГ на "Промяната" нарече от трибуната лидера на "Възраждане" "Копейкин", после националистът отиде до мястото му, а Митев го задърпа за вратовръзката. Това доведе до включването на народни избраници от двете фракции в словесното меле и само бързата намеса на квесторите осуети боя насред заседанието.