За разсеяни влюбени: Пробутват смачкани букетчета по 60 лева за Св. Валентин

Стръкче роза удари 15 лева, лилиумът струва 15

Новини
14:00 - 14 Февруари 2024
2555
За разсеяни влюбени: Пробутват смачкани букетчета по 60 лева за Св. Валентин

Традиционната скъпотия не изневери и на актуалния Св. Валентин. Още десетина дни преди 14 февруари, цветарниците надуха цените на китките, за да ударят финално повишение навръх празника.    

Царицата на цветята – розата, никъде не се намира за под 10 лева. По-специалните сортове пък – черна роза, както и декорираните с пъстри цветове и брокат заковаха 15-18 лева за бройка. Търговците явно са си направили сметката, че най-претенциозните дами държат да получат от кавалера си нещо по-специално и това им развърза ръцете.  

Ефирното цвете лилиум, което се води за едно от най-изисканите растения след орхидеята, не само не сваля цифрата 12, но вече пълзи към 15 лева, особено ако клончетата са по-кичести.

Хризантеми пък няма къде да намерите за 3-4 лева – клонката ще ви струва поне 5. Особено скъпи са зелените пъпки от хризантема, които служат за декорация. Един стрък от ефектната декорация върви по 2-3 лева. 

Тук-там се намират и любимите на дамите фрезии, като цените на пролетното цвете вървят между 3 и 5 лева стръкчето, макар растението да не влиза в графа „атрактивни”.

И тази година, търговците се засилиха да заформят готови букети, за да успеят да измъкнат колкото се може повече от джоба на забързаните клиенти. Обикновено най-заетите в бизнес дела, бързат да купят нещо в последния момент и ако не са успели да поръчат, грабват първия букет, който им хване окото.

Цветарите обаче са прекалили с номерата – освен че забождат по 2-3 цветя в цветните хартии, а останалото пълнят със зеленини, декорации и панделки, държат по витрините и увехнали и доста смачкани букетчета. Това обаче никак не пречи на цената – въпреки неугледния вид, китките вървят по над 50 лева и чакат своя разсеян купувач.

Тази цифра изобщо не е сред най-високите – както за миналия 14-ти февруари, когато луксозните цветарници наредиха по-едрички и ефектни букети за по 200-250 лева, същото ще се случи и сега. Естествено, при тези цени няма как да се пробутат увехнали цветя, така че поне свежият им вид е задължителен. За любителите на пищните букети важи предупреждението, че ще трябва при всички случаи да се бръкнат с няколко стотачки, за да демонстрират чувства и благосъстояние пред дамата на сърцето си. 

Другият вариант за впечатляващ жест са орхидеите, поставени в специални луксозни кутии, с капсулка на цвета, за да може растението „да пие” вода и да не увяхва. Цената на подобен комплект от по 3 клонки, например, в добрите магазини върви към 100-150 лева. Не може да се отрече обаче, че подаръкът е ефектен и доста изискан.

Естествено, доста от дамите предпочитат пред букет за 200-300 лева, да се насладят на вечеря в хубав ресторант или пък да получат изискан парфюм.

„Какъв е смисълът да се хвърлят толкова пари за цветя, които ще увехнат за 2 дни? Много повече радост носи хубавият аромат, който може да ни дава настроение поне няколко месеца.”, обясняват предпочитанията си капризни девойки, които обикновено не се задоволяват с 1 роза или пък стръкче скромно пролетно цвете.

По-реално гледащите на нещата пък уточняват, че няма смисъл букетите да преливат от хартийки и панделки, а предпочитат да получат цветето недекорирано и в естествен вид, за да се усети прелестта му. Най-малко са жените, смятащи, че в крайна сметка  не е най-важно какво се подарява, а от значение е жестът и доброто отношение.