За срам на София: Аплодират родителите, преборили класирането за ясла и градина

Новини
16:35 - 29 Май 2020
6642
За срам на София: Аплодират родителите, преборили класирането за ясла и градина

Странна инициатива, но много емоционална, се поде в социалните мрежи - аплодисменти за родителите. Те ще бъдат за всички, които са успели да запишат децата си на детска градина - едно от най-трудните начинания в София в последното десетилетие. 

Днес, точно в 20:00 часа, се призовават всички, които малко или много са съпричастни с щастието на тези родители (и тревогата на близо 9000 некласирани), да излязат на своите балкони и прозорци, и да ръкопляскат бурно в продължение на две минути.

В 18:00 часа на днешния петъчен ден системата за записване ще бъде заключена, а класирането ще бъде обявено официално утре. За втория тираж на срамната лотария се борят хиляди деца за оскъдни места, предимно извън Околовръстното шосе. Следващите междинни класирания за шанс да попаднат сред "богоизбраните" си връстници, малчуганите и техните родители ще ползват през септември.

"Апелираме на 29 май, на 15-и и 30-и юни, да има бурни аплодисменти за всички родители, които стоически издържаха напрежението и истериите около записванията на своите деца за детска градина. Нека бъде съпричастни с всички тях. Нека отдадем заслуженото и на тези, които бяха у дома, за да преживеят и преодолеят пандемията, онлайн обучението, контролни, класни, домашни, сривовете на интернет и всичко свързано, което допринесе за спешната нужда от боядисване на косата на майките! И късането на нервите и на бащите, разбира се!  Бъдете здрави и с още по-здрави нерви!", гласи призивът във фейсбук.

Инициативата е подобна на тази, по време на пандемията от коронавирус, когато народът пляскаше на борещите се със заразата медици, които от своя страна върнаха жеста, аплодирайки всички, които спазваха забраните и не излизаха от вкъщи.

Междувременно кметицата Йорданка Фандъкова се готви да "посрещне" мащабен първоюнски протест под прозорците си точно в 09,00 часа на празника на детето.