За трафик на хора в САЩ: Българка на свобода срещу $20 000

САЩ
11:26 - 08 Април 2019
4005
За трафик на хора в САЩ: Българка на свобода срещу $20 000

Българката Диана Радкова Драгнева, арестувана при опит да вмъкне нелегално двама мексиканци в САЩ, е на свобода срещу 20 000 долара, съобщи информационната агенция kyma.com, видя репортер на Lupa.bg. Според данните нашенката се набъркала в трафика на хора, след като отговорила на обява в сайта Craigslist, разказала самата тя пред полицаите след ареста.

Както вече съобщихме преди седмица, Диана Драгнева е сгащена на граничния пункт Индио, който се намира навътре в Калифорния, между Сан Диего и Лос Анджелис. От съдебните документи става ясно, че граничният патрул забелязал нейния черен форд „Експедишън” по улица около Highway 111, за която щатските криминалисти знаят, че се използва от трафикантите. Всъщност, Highway 111 е единият от двата важни пътя, които водят от границата на САЩ с Мексико към основните магистрали в района. Там се намира и граничният пункт.

Граничарите започнали да следят колата и забелязали, че Драгнева хванала волана здраво с двете ръце, когато ги видяла, а поведението ѝ издавало нервност. Полицаите дори се опитали да привлекат вниманието на българката и да я попитат дали не се е загубила, но тя не им обърнала внимание и продължила да кара, влезнала в курортен комплекс, където също изглеждала изгубена, лутайки се из улиците.

При проверка на регистрационния номер граничарите установили, че е изтекъл и решили да спрат колата. Тогава властите забелязали, че на задната седалка се крият двама мъже – мексиканци, без право на престой или работа в САЩ. Драгнева казала на властите, че е с О виза, но не я носила в себе си. Проверка в имиграционната система обаче установила, че българката пребивава без статут.

Тя разказала на граничарите, че получила $1000, за да вземе двамата мъже от път, който е известен като място, където се събират нелегално прекосяващи границата хора. Драгнева отговорила на обява в Craigslist, в която обещавали парите срещу транспортна услуга. Инструкциите получила с есемес. Когато отишла на уговореното място, двамата мъже влезнали в колата, без кажат и дума. Те легнали на задната седалка. Драгнева казала на властите, че не знаела, че мъжете са нелегално в САЩ, но поведението им ѝ се сторило подозрително.

При разпита двамата мексиканци признали, че трябвало да платят по 5 хиляди долара на местен разводач, за да бъдат прекарани нелегално в САЩ. След разпита съдът реши да пусне българката на свобода, като определи парична гаранция от 20 хиляди долара.