За Великден: 1000 кинта за семейство, цените са с 30% нагоре

Хотелите у нас вече са пълни за празника, страх отказа хората от Турция

Новини
15:20 - 23 Март 2023
3327
За Великден: 1000 кинта за семейство, цените са с 30% нагоре

Българинът обича да си празнува и това е факт. Нищо не може да му попречи да заседне на големи софри за няколко дни, особено когато идват големи празници. Скоро наближава Великден, а хотелите у нас вече са препълнени, няма места почти никъде, където цените са приемливи, което също е разтегливо понятие.

Нашенецът набляга този път на родната обстановка, въпреки че болшинството от Сърбия и Турция. Земетресенията и високите цени отказват българите да пътуват до югоизточната ни съседка, а отливът на туристи е около 30-40% за дестинации като Истанбул, Мармарис, Кушадасъ, Бодрум.

Икономическата криза също оказва своето влияние, а повишените цени в Сърбия и Гърция също отблъскват българина, който започна да търси варианти из нашите курорти, за да отпразнува Великден.

Оказа се, че всички хотели в Турция тази година са между 20 и 30% по-скъпи спрямо миналата. Статистиката показва, че е желателно да се направи резервация ноември или декември, защото тогава хотелите имат най-добри условия - 10-15% отстъпка. Но земетресенията, които връхлетяха турските ни съседи, оказаха негативен оттенък.

Туроператори отбелязват, че и за Фестивала на лалетата в Истанбул има голям отлив. Преди имаше много повече еднодневни екскурзии, а спадът тук също е много голям. Огромните задръствания на Малко Търново са голям проблем при отиване в Турция и автобусите чакат наравно с големите коли. Някои хора се записват в последния момент, защото смятат, че цените ще паднат заради незаетите места, а други решават да отидат на пазар в делнични дни, тъй като ще има по-малко наплив, но това също не е така - търговците пътуват денонощно, за да зареждат стока, докато могат да печелят от голямата разлика в цената на турската лира, която вече падна до 10 стотинки.

"Ако преди една почивка с двойна стая в Кушадасъ е била от 490 до 570 лева на човек, сега е 680-700 лева. Това е голям ръст", отбелязва Димитър Димитров - шеф на туристическа агенция.

Цените за Великден започват от 195 лева и приключват на 3950 лева за семейство. Поскъпването е със 17,5% средно, колкото е и горе-долу инфлацията у нас.

320 000 българи тръгват на път за Великден, показва статистиката. Пакетите за почивка тази година ще са с между 15 и 30% по-скъпи, показват офертите на туроператорите и хотелиерите. Въпреки това от бранша отчитат ръст в търсенето и в резервациите.

Най-голямо е търсенето в хотелите до морето и в планините, както и в спа хотелите. Хората, които отиват в чужбина, предпочитат Гърция, Турция, както и големите европейски столици.

Туроператорите и хотелиерите, които предлагат пакети за Великден, отчитат драстичен ръст в резервациите. Хотелите и чартърите за много от дестинациите са пълни.

Друга справка в онлайн платформите за резервации показва, че възможностите за запазване на хотелски стаи и къщи за гости за пролетните празници са почти изчерпани, а свободни места рядко се намират.

Около 3950 са местата за настаняване, които са в търсачките. Близо 400 обекта вече са напълно запълнени, а всички остани са между 70 и 90%, което означава, че забавите ли се още малко, шансовете ви да отпразнувате Великден някъде из дебрите на родината, драстично намаляват.

Цената на пакета за три нощувки със закуски с двойна стая, т.е. за двама човека е около 1000 лева. Толкова ще струва и почивката за семейство с две деца за този Великден.