За втори път: Радев се заклева като президент на 19 януари

Държавният глава ще направи обръщение към народа и парламента, а след това ще отиде в "Св. Ал. Невски" да получи благословията на патриарха

Политика
13:27 - 17 Януари 2022
928
За втори път: Радев се заклева като президент на 19 януари

Президентът Румен Радев и и вицепрезидентът Илияна Йотова ще положат клетва за втория си мандат пред Народното събрание на 19 януари. Това ще се случи на тържествена церемония от 10 ч. в Народното събрание. Ще бъде прочетено решението, с което ЦИК обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на България.

След това двамата ще положат клетва пред Народното събрание да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание. 

На церемонията са поканени министър-председателят Кирил Петков, Министерският съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на Република България и председатели на Народното събрание. Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента.

След церемонията в Народното събрание в 11 ч. патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Румен Радев и Илияна Йотова и ще отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност.

Патриархът ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ.