За здраво сърце: Дъвчете дъвка и си вземете куче

Всяко движение е добро за сърдечния мускул, защото гори калории

Любопитно
14:02 - 22 Януари 2020
1373
За здраво сърце: Дъвчете дъвка и си вземете куче

Ако обичате да дъвчете дъвка и отглеждате куче, това е лесен и сигурен начин да опазите сърцето си здраво, съветват лекари пред в. "Дейли мейл".
 
Медиците уверяват, че всяко движение - дори и дъвченето на дъвка, е благоприятно за сърцето, защото гори калории и намалява риска от наднормено тегло, което е рисков фактор за болести на сърцето, смята д-р Икбал Малик, известен лондонски кардиолог.
 
Дъвченето на дъвка гори едва 11 калории на час, като гумата помага да не прекалявате с храните и особено с десертите, добавя той. 
 
Традиционният медицински съвет е да се движим повече - разходките сутрин и вечер са ни сигурни, ако вземем вкъщи домашен любимец. "То не само ще ви насърчава да бъдете по-активни, което е полезно за сърцето. Безусловната любов на кучетата помага за намаляване на стреса, което също е добре за сърцето", казва д-р Малик.
 
Пропускането на едно или две хранения веднъж седмично ще се отрази благоприятно на хората със сърдечни болести, съветва медикът. Ако не се храните в продължение на 16 часа, чувствителността на организма към инсулина ще се подобри, а и ще ви помогне да отслабнете, съветва кардиологът.
 
Друга препоръка за здраво сърце е ходенето пеша, което не е трудно. Вероятността от сърдечен удар в следващите две години намалява при хората, които редовно ходят пеша или карат велосипед, установи проучване на екип специалисти от университета на Лийдс сред 43 милиона души в Англия на възраст между 25 г. и 74 г.
 
Движението е важно, но не бива да прекаляваме с физическото натоварване, предупреждава Ричард Шилинг, преподавател по кардиология и електрофизиология в Здравен център Бартс в Лондон.
 
Интензивни тренировки и натоварвания като ултрамаратоните например могат да бъдат изключително вредни сред хората, които вече са застрашени от сърдечно заболяване, обяснява той. Също толкова голям е и рискът от секс с нов партньор, допълва д-р Малик.
 
Любителите на чай са по-слабо застрашени от сърдечно заболяване. Само черният и зеленият чай имат благоприятно влияние върху сърцето, предупреждава д-р Малик. Чаят съдържа антиоксиданти, които предпазват и от злокачествени заболявания, а е благоприятен и ефектът му срещу стрес.
 
Плодовете и зеленчуците със син цвят са полезни за сърцето заради антиоксидантите. Антоцианините, които обагрят растенията в синьо, помагат за прочистването на артериите и предпазват от запушване кръвоносните съдове.