Забавачките отворят през май

Общество
15:00 - 06 Май 2020
3606
Забавачките отворят през май

Възможно е детските градини у нас да отворят през май, но за много малко време. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

По думите му се обсъждат различни варианти за това как и кога децата да се върнат в групите. "Засега решението е по-скоро да бъдем предпазливи. Това надделява и при учителите, и при родителите", заяви той.

По негови данни между 30 и 50% от родителите биха пуснали децата си, ако се отворят детските градини. Преди ден той отбеляза, че в момента рискът от многочасовото взаимодействие с децата в градините и голям и заяви, че тази и следващата седмица не е разумно да се предприемат мерки за отваряне на градините.

Вицепремиерът Томислав Дочев също намекна за евентуално отваряне на градините пред Би Ти Ви, като коментира, че засега ще се изчака края на извънредното положение -13-и май и съобразно епидемиологичните обстановка ще се реши дали и как да бъдат отворени детските градини. "Обсъждаме да се отвори всяка втора или всяка трета година, с по-строги мерки за дезинфекция. Включително и персоналът, който работи там да е по-млад, за да генерирам по-малко риск", заяви той.

Междувременно, от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" алармираха, че педагозите в детските градини и непедагогическият персонал във всички образователни институции все по-често са притискани да използват неплатен отпуск.

Както "Сега" писа, учители от детските градини вече биха тревога, че платените им отпуски свършват. Някои дори заявиха, че предпочитат да напуснат професията и да си потърсят друга работа, защото не могат да си позволят да бъдат нито в неплатен, нито да не работят. "И министерството, и синдикатите просто забравиха за нас. Оставиха ни да използваме целия си платен отпуск, който вече е на привършване“, разказа младата учителка Анелия Бодурова пред БНР, която заяви, че има да изхранва две деца.