Забавеният локдаун в Англия = нови 27 000 жертви

Фондация разкритикува действията на правителството

Новини
12:37 - 18 Март 2021
2790
Забавеният локдаун в Англия = нови 27 000 жертви

Забавянето на налагането на локдауна през зимата е довело до допълнителни 27 000 жертви в Англия, твърди фондацията „Резолюшън“, като обвинява правителството в „голяма грешка“, която трябва да бъде в центъра на евентуално обществено разследване за начина, по който властите се справят с пандемията.

В направената оценка от фондацията на политиката на правителството през миналата година се казва, че забавянето на началото на последния локдаун до януари, въпреки доказателствата за бързо нарастване на случаите на заразяване с Covid-10 преди Коледа, е довело до смъртта на около една пета от общия брой.

„Резолюшън“ подчертава, че е това е можело да бъде избегнато, ако ограниченията са били наложени достатъчно навреме, за да се предотврати рязкото покачване на смъртните случаи през декември.

Макар и да отчита успеха с масовото ваксиниране и финансовата подкрепа за фирмите и работниците, фондацията смята, че на три пъти са били допуснати трагични грешки във връзка с локдауните.

Първата през март, когато Борис Джонсън е забавил локдауна с две седмици, след като Италия вече го е въвела на 9-и същия месец.

След това през септември, когато правителството не се вслушва в съвета на учените за пълен локдаун. И накрая забавянето на локдауна, който вместо да бъде в сила от началото на декември е наложен едва от 4 януари.

Във Великобритания се отправят много сериозни призиви за провеждане на обществено разследване на действията на властите, обвинявани в пълна некомпетентност по отношение на ограничителните мерки.