Забавни случки, анекдоти, постижения и статистики за Краля

След кончината на легендарния Пеле ФИФА отдаде почит на един от най-великите играчи на всички времена

Нещо за четене
22:00 - 31 Декември 2022
5858
Забавни случки, анекдоти, постижения и статистики за Краля

Пеле почина на 82-годишна възраст. Краля остави несравнимо наследство във футбола, а на своя ред световната футболна централа - ФИФА, му отдаде почит с разкази, любопитни факти и статистика.

Имената

Дондиньо и Селесте кръщават първия си син Едсон в чест на Томас Едисон, един от най-великите изобретатели в историята. Семейството му го нарича "Дико", но в училище получава прякора "Пеле" заради неправилното произнасяне на бразилския вратар Биле.

Дондиньо е футболист от по-ниска лига.

"До ден-днешен съм много горд, че баща ми е единственият играч, за когото знам, че е вкарал пет гола с глава в един мач", казва Пеле пред ФИФА.

Обещанието

Дондиньо и приятелите му, приковани към радиото, са в еуфория - Бразилия току-що е повела с 1:0 в решителния мач срещу Уругвай, в който е трябвало само да постигне равенство, на "Маракана" през 1950 г., за да спечели първата си Световна купа. Затова 10-годишният Пеле напуска дома си, за да се поразходи с приятели.

"Когато се върнах, бях смаян", спомня си Пеле.
"За първи път видях баща си да плаче. Беше съсипан. Обещах му: "Един ден ще ти спечеля Световната купа".

Пеле, който преди е искал да стане пилот, сега е решен да стане футболист.

Експлозията

Валдемар де Брито, бившият бразилски нападател, е треньор на Бауру, вече несъществуващ щатски клуб, когато открива момчето-чудо в техните книги. Той взема Пеле на проби в Сантос, като смело заявява, че неговото протеже ще стане "най-добрият играч в света".

Треньорът Лула чул това, засмял се, но след като видял Пеле по време на първата му тренировка, веднага му връчил дебюта си за първия отбор, който Пеле вкарал като 15-годишен през 1956 г. През следващите 18 години нападателят извежда Сантос до 25 големи титли, включително по две корони на Копа Либертадорес и Междуконтиненталната купа.

Национално съкровище

След като Интер Милано, Ювентус, Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид се опитват да подпишат с Пеле, бразилското правителство, ръководено от президента Жанио Куадрос, го обявява за "официално национално съкровище", за да забрани преместването му в чужбина.

127

Пеле отбелязва 127 гола за Сантос в рамките на една календарна година: 1959.

Шансът №10

Пеле увековечи фланелката с №10 по целия свят - но само по случайност. Бразилия забравя да изпрати на ФИФА номерата на състава си за Швеция 1958 г., така че те са избрани на случаен принцип. На практика всички нямаха никакъв позиционен смисъл - вратарят Жилмар и централният защитник Зозимо получиха съответно №3 и №9 - но Пеле, който започна като резерва, някак си получи номера, който надлежно направи най-известния във футбола.

25

Голове за Бразилия - това е броят на попаденията, които Пеле постига само за 20 мача. Никой друг играч в историята не е достигал четвърт век за международни голове, докато е бил все още тийнейджър.

Пеле и Гаринча

Заедно за Бразилия Пеле и Гаринча изиграват шест мача за Световната купа и няколко мача за Копа Америка, срещат се многократно с Аржентина и се изправят срещу европейски гиганти като Англия, Франция, Португалия, Съветския съюз, Испания и Западна Германия. Невероятно е, че не са загубили нито веднъж.

Човекът, който спря една война

По време на Нигерийската гражданска война от 1967 до 1970 г. загиват между един и два милиона души. Удивително е, че през 1969 г. е обявено 48-часово примирие между нигерийското правителство и отцепилата се държава Биафра, за да могат да гледат как Пеле и Сантос правят равенство 2:2 с нигерийските Супер орли, а Краля получава непрестанни аплодисменти и бурни овации от феновете на домакините.

Не можеш да детронираш кралски особи!

Само два месеца и половина преди началото на Мексико 1970 Жоао Салданя, който ръководи перфектната квалификационна кампания на Бразилия, немислимо пуска Пеле за приятелския мач срещу Чили. Няколко часа по-късно той е уволнен.

Служителите на Федерацията набързо се втурват на тренировка на Ботафого, без да са предупредени, и казват на Марио Загало да се качи в колата, защото той е новият треньор на Селесао. За да оправдае доверието на бившия си съотборник, Пеле убеждава Загало и лекаря на отбора Лидио Толедо да вземат Тостао, който е получил застрашаваща кариерата му очна травма, на турнира.

Рекорди на Световната купа

Пеле е най-младият голмайстор, най-младият с хеттрик, най-младият играч на финал и най-младият голмайстор на финал в историята на Световните купи.

Гунар Грен, който се състезава срещу Бразилия в решаващия мач през 1958 г., прави своя дебют за Швеция преди раждането на Пеле. Никога досега не е имало такава възрастова разлика - 20 години - между съперниците във финал на Световно първенство.

През 1970 г. Пеле става вторият човек, отбелязал гол на четири световни първенства. Той е изпреварен само с три минути от западногерманския футболист Уве Зеелер.

Вава, Пеле, Паул Брайтнер, Зинедин Зидан и Килиан Мбапе са единствените играчи, които са вкарвали в два финала на Световни купи.

Пеле регистрира шест асистенции в Мексико през 1970 г. - рекорд за една Световна купа. Четирима играчи успяха да направят по пет: Роберт Гадоча в Германия 1974 г., Пиер Литбарски в Испания 1982 г., Диего Марадона в Мексико 1986 г. и Томас Хеслер в САЩ 1994 г.

Пеле записва и безпрецедентните три асистенции в решаващи мачове: една срещу Швеция през 1958 г. и две срещу Италия през 70 г.

Баптистът

"Красивата игра", всеобщо разпространен прякор на футбола, е измислен от Пеле. Той кръщава и шампионите на Бразилия от Мексико 1970 г. "Красивият отбор", което също се е наложило.

Пеле, Жерсон, Жаирзиньо, Карлос Алберто, Ривелиньо и много други... Отборът на Бразилия на Световното първенство по футбол в Мексико през 1970 г. беше нещо друго.

Кралят на Ню Йорк

В началото на 70-те години на миналия век футболът в Ню Йорк почти не съществува. Знаменитостите съществуваха. Кой е най-големият в света?

Но когато през 1975 г. "Ню Йорк Космос" сензационно извежда Пеле от пенсия, популярността на футбола експлодира, "Космос" се превръща в най-бляскавия клуб на планетата, а "Кралят" става ВИП на ВИП-овете в Ню Йорк.

"Абсолютно всеки искаше да му стисне ръката, да се снима с него, казва Мик Джагър за присъствието на Пеле в Studio 54. - Да кажеш, че си се забавлявал с Пеле, беше най-големият почетен знак."

Присъствието на Пеле привличаше умопомрачителни тълпи на мачовете, съблазняваше Мохамед Али, Питър Фрамптън, Джагър, Елтън Джон, Даян Кийтън, Хенри Кисинджър, Робърт Редфорд, Род Стюарт и Барбра Стрейзънд да станат фенове на "Космос", привличаше Франц Бекенбауер, Карлос Алберто и Джорджо Киналя в "Голямата ябълка" и вдъхновяваше клуба да спечели купата по футбол в лебедовата си песен.

Бягство към победата

Пеле има главна роля в хитовия филм от 1981 г., режисиран от Джон Хюстън, в който участват още Силвестър Сталоун, Майкъл Кейн, Макс фон Сюдов и Боби Мур, за военнопленници на Съюзниците, които играят демонстративен футболен мач срещу германците.

Останалите

Пеле се появява в няколко бразилски сапунени опери, телевизионни сериали и филми, в американския филм "Горещо" и в британския подигравателен филм "Майк Басет: Мениджър на Англия".

Семейство Симпсън

"Ей, татко, как така никога не си ни водил да гледаме футболен мач?", пита Барт Хоумър по време на епизода "Семейство Картридж" през 1997 г. Следващата сцена показва как Симпсън са на стадиона в Спрингфийлд, за да гледат как Пеле дава началото на мача между Португалия и Мексико.

Оттогава в "Семейство Симпсън" са се появявали играчи като Дейвид Бекъм, Роналдо, Кристиано Роналдо и Неймар.

6

Пеле вкарва шест гола в едва две участия срещу Франция, като отбелязва хеттрик при победата с 5:2 на полуфинала в Швеция през 1958 г. и още един хеттрик при победата с 3:2 в приятелска среща в Париж през 1963 г. Съперниците, срещу които е отбелязал най-много голове за Бразилия, са Парагвай (десет гола в девет мача), следван от Аржентина (осем в девет).

Музика

Четири дни преди да навърши 80 години, Пеле издава Acredita No Véio (Слушай стареца) - песен, записана с носителите на Грами за 2019 г. Rodrigo y Gabriela.

Пеле обича музиката през целия си живот и композира стотици песни от началото на 60-те години на миналия век. Той е известен с това, че навсякъде носи със себе си диктофон, защото "песента може да се появи в главата ти по всяко време - дори по време на Световното първенство по футбол".

Знаменитост и почести

През 1970 г. Пеле е обявен за най-известния човек на планетата след Джон Ленън, папа Павел VI, Пол Маккартни, Мохамед Али, Пол Нюман, кралица Елизабет II, Нийл Армстронг, Елвис Пресли, Клинт Истууд, Елизабет Тейлър, Джон Уейн и Барбра Стрейзънд.

Няколко години по-късно марката "Пеле" е обявена за втората по големина в света според проучване - удивително по-голяма от петролните и газовите супермайки, банките, автомобилните производители, авиокомпаниите, телекомуникационните титани и всичко друго, освен Кока-Кола.

Пеле, Мохамед Али и Джаки Робинсън са единствените спортисти, които попадат в широко рекламирания сборник на списание Time от 1999 г. "Най-важните хора на века".

Същата година Пеле е един от деветимата спортисти, удостоени от Международния олимпийски комитет с наградата "Спортист на века", въпреки че, което е удивително, никога не е участвал в олимпийски игри. Сред останалите са Карл Люис, Марк Шпиц и Надя Команечи, трима от най-триумфиращите атлети в олимпийската история, Щефи Граф и Майкъл Джордан.

През 2000 г. Пеле е първият носител на наградата "Лауреус" за цялостно творчество.

Цитатите

"Малкълм Алисън: "Как се пише Пеле?"

Пат Креранд: "Лесно: G-O-D." - телевизионни коментатори по време на Мексико 1970 г.

"Пеле направи революция във футбола. Пеле спря война. Пеле обедини държави, обедини семейства. Нямаше проблем с расата, с езика. Роден съм през 1970 г. През 2002 г. станах световен шампион.
Бях капитан. Имах честта да получа трофея за световната купа от не по-малко от кого? От Пеле! Човекът! Ако кажа още нещо, ще се разплача. Наистина е емоционално!" - Кафу, един от големите защитници и капитан на Бразилия, вдигнал световната купа през 2002 година.