Зъболекари предупреждават за чест навик, водещ до кариеси

Здраве
19:27 - 03 Октомври 2024
5281
Зъболекари предупреждават за чест навик, водещ до кариеси

Зъболекарят д-р Джойс Канг предупреди за опасностите от пиенето на любима напитка „по цял ден“. Тя подчерта възможността за сериозно увреждане на зъбите.

Започването на деня с разтягане и бърз преглед на социалните мрежи е рутинна практика за мнозина, но често е последвана от приготвянето на важната чаша кафе. С напредването на деня посягането към още една чаша за повишаване на продуктивността, става почти втора природа, пише "Мирър".

Независимо дали предпочитате кафето студено, горещо, мока или лате, зъболекарят от TikTok отправя сериозно предупреждение: ако по цял ден се наслаждавате на кафето, това може да доведе до появата на кариеси в устата ви.

В TikTok зъболекарят @joycethedentist сподели своите професионални препоръки пред последователите си какво да не правят.

„Никога не бих пила кафе през целия ден. Най-добре е да пиете кафето си и да приключите с него, защото всеки път, когато отпиете pH в устата ви намалява. Колкото по-киселинно е рН в устата, толкова повече се увеличава рискът от поява на кариеси“, обясни тя.

В подкрепа на това твърдение от Marquess Dental от Ангълси, Уелс, посочиха, че кафето може да доведе до появата на „петна“, а проблемите се простират „отвъд козметичните такива“. Те се застъпиха за една проста превантивна мярка:

„Веднага след като изпиете кафето си, изплакнете устата си с вода. Тази проста стъпка помага да се отмият остатъците от кафето и да се неутрализират киселините, като се предпази емайлът от ерозия“.

Те споменаха, че пиенето на кафе през сламка може да „сведе до минимум петната“, и предложиха консумирането на по-тъмно печено кафе. То обикновено има по-ниски нива на киселинност от по-светлото, което е по-полезно за зъбите. Зъболекарите подчертаха важността на редовните стоматологични прегледи и обсъждането на всякакви конкретни проблеми с вашия зъболекар.

Други навици, за които предупреждават зъболекарите, са използването на вода за уста с високо съдържание на алкохол. Тя може да направи устата „киселинна“, избирането на предпазител за уста без рецепта вместо такъв от зъболекаря, пренебрегването на миенето на зъбите през нощта и споделянето на четки за зъби.

Д-р Канг разкри една стряскаща статистика: „в анкета 49% от мъжете и 57% от жените са заявили, че мият зъбите си само веднъж на ден“.

Тя се позова и на резултатите от друго проучване, според което 54 % от анкетираните смятат, че споделянето на четка за зъби е „нормално“. Зъболекарят изрази недоумението и отвращението си, тъй като според нея това е „нехигиенично“.