Зъболекарите скубят в епидемията : Пломбата удари 100 лева

Ексклузивно
19:45 - 23 Ноември 2020
4553
Зъболекарите скубят в епидемията: Пломбата удари 100 лева

Зъболекарите здраво вдигнаха цените на услугите в стоматологичните кабинети. Най-обикновена пломба на много места вече удари стотачка, при положение че до скоро средната цена на амалгамата бе около 60-70 лева, оплакват се закъсали пациенти.

Ваденето на зъб пък вече, освен кошмарните изживявания, ще причини болка и на джоба ви – не по-малко от 80 лева в повечето клиники струва страховитата операция.

Причината денталните спецове да вдигнат цените са оределите редици на пациентите им. В момента повечето българи отлагат до последно ходенето при стоматолог и сядат на зъболекарския стол само в краен случай.

„Преди имахме поне 20 души на ден, сега  е направо събитие ако дойдат 10-ина“, призна медик, който има частен кабинет вече повече от 20 години. Докторът бе откровен, че хората се страхуват и смятат денталните кабинети като изключително рискови в епидемията. Другият проблем е финансовият – мнозина просто не можат да си платят „удоволствието“ да си оправят зъбите.

Затова и най-коравите посетители отказвали упойка, която струва между 40 и 50 лева и били готови да понесат болката, за да спестят някой лев.

Принудени да ходят на редовни манипулации признават, че най-много се притесняват, че инструментите може да не са дезинфекцирани добре и да лепнат коронавирус от тях.

Шокирани пациенти пък се оплакват, че някои стоматолози си позволяват да работят без ръкавици и само с тънка маска.

Медици припомнят на хората, че синята здравна книжка може да им спести доста пари  при стоматолози, които работят със здравна каса.  Всеки здравноосигурен има право на 2 пломби и едно вадене на зъб безплатно  в рамките на една година.