Забрана в Чехия: Не повече от двама души заедно

Днес заразените с коронавируса в страната са 1497

Новини
20:23 - 25 Март 2020
1007
Забрана в Чехия: Не повече от двама души заедно

В Чехия се въвежда забрана за събирането на открито на повече от двама души на едно място, съобщи днес чешкият министър на здравеопазването Адам Войтех, предаде ТАСС.

По думите му това е "необходимо ограничение, насочено към запазването на здравето на гражданите" на фона на кризата с коронавируса.

Забраната, която ще е в сила поне до 1 април, не се отнася за близки роднини. Изключение се прави и за хората, които работят в предприятия при условията на наложената на 16 март общонационална карантина, като тези хора ще могат да се събират на групи, ако това е необходимо за изпълняването на служебните им задължения.

Забраната не се отнася също за пътниците в обществения транспорт и за присъстващите на погребения, предаде БТА.

Войтех препоръча на чехите да си стоят у дома и да излизат само за да отидат на работа или до аптеки и магазини за храна.

Министерството на здравеопазването отправи призив към хората да пазят помежду си дистанция от два метра на обществени места, а към възрастните над 65 години да полагат особени грижи за себе си.

По данни от днес заразените с коронавируса в Чехия са 1497. Досега в страната са починали пет човека, а 10 са оздравели.