Забраната остава: Чужденци няма да купуват българска земя

Икономика
14:52 - 22 Ноември 2019
2533
Забраната остава: Чужденци няма да купуват българска земя

Забраната граждани извън Европейския съюз да могат да купуват земеделски земи в България остава в новия Закон за земеделските земи. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на земеделието Десислава Танева по повод публикации в медиите, че пада ограничението за купуване на земя от чужденци у нас.

Изцяло новият закон обединява няколко сега действащи закони и беше публикуван за обществено обсъждане в началото на ноември. Целта му е да сложи ред в поземлените отношения и край на опитите за кражба и измами със земеделски имоти. Приемането на законопроекта беше забавено от предишния министър на земеделието Румен Порожанов, който го определи като „изключителна боза” и „абсолютна нула”, припомни „Медиапул”.

В законопроекта са заложени редица промени, свързани с купуването на земеделски земи, уедряването на собствеността, договорите за аренда, изплащането на рента от т.нар. „бели петна” и т.н.

Предвижда се новият Закон за земеделските земи да влезе в сила от 1 октомври 2021 г., когато започва новата стопанска година. Очакванията са пълно осъществяване на специфичните цели на закона да бъде постигнато най-рано след две стопански години.

В законопроекта е предвидено да отпадне мораториума за продажба на обработваеми площи на чуждени граждани от Европейския съюз. Това се прави с цел да се избегне санкция от страна на Европейския съюз, тъй като противоречи на еврорегламентите, обясни Танева.

Тя нарече тази промяна "техническа редакция", защото и сега това законово ограничение се заобикаля чрез регистрация на местно юридическо лице от европейски граждани. По този начин те купуват земеделски земи у нас и случаите са десетки. Забраната да купуват земя обаче остава за чужденци извън Европейския съюз, посочи Танева.