Забраниха на мъж да дари кръв - не казал дали е бременен

Новини
12:24 - 19 Юни 2022
3459
Забраниха на мъж да дари кръв - не казал дали е бременен

Мъж, който искаше да даде кръв, беше отхвърлен, след като отказал да посочи дали е бременен.

Лесли Синклер, пенсиониран шофьор в инженерна фирма, е дарявал кръв през последните пет десетилетия.

66-годишният Синклер отишъл да дари кръв в клиниката Албърт Холс в Стърлинг, Шотландия, но получил отказ, след като заявил, че не е нужно да отговаря дали е бременен, защото е мъж и е на 60-те.

Служителите му казали, че той не може да даде кръв, ако не отговори, като обяснили, че политиката е в сила за „насърчаване на приобщаването“, според MailOnline.

Бременни жени или тези с бебета под шест месеца нямат право да дават кръв.

Синклер обяснява пред MailOnline: „Има уязвими хора, които чакат кръв, включително деца, и отчаяно се нуждаят от помощ. Но им беше отказана кръвта ми поради задължението да отговоря на въпрос, на който не е възможно да се отговори."

Професор Марк Търнър, директор на Шотландската национална служба за кръвопреливане, каза: „Оценяваме подкрепата на всеки един от нашата донорска общност и благодарим на г-н Синклер за неговия ангажимент в продължение на дълги години.

„Докато бременността е само релевантен въпрос за тези, чийто биологичен пол или пол, определен при раждането, е женски, полът, определен при раждането, не винаги е визуално ясен за персонала...

Странно колко ли е трудно да се установи полът на донора в случая...