Забраниха на руски сайтове да съобщават за загиналите военни в Украйна

Украйна
15:20 - 07 Юни 2022
2599
Забраниха на руски сайтове да съобщават за загиналите военни в Украйна

Най-големите уебсайтове на територията на Сибир в Руската федерация трябваше да премахнат страници с официалните списъци на руски войници, загинали във войната в Украйна. Това се наложи след като руски съд по дело на военната прокуратура определи тази информация като „забранена“, пише Taiga.info.

Светлогорският градски съд на Калининградска област обяви за забранена информация списъка на загиналите в Украйна руски военнослужещи. Въпросният списък е бил поместен на уралския сайт 74.ru, както и на псковския уебсайт 60.ru, които са част от "Мрежата на градските портали". За съставянето на списъка са били използвани официални източници, но след решението на съда тази информация вече се води забранена за разпространение на територията на Руската федерация.

Делото е заведено от военния прокурор на 73-та военна прокуратура на гарнизона на Балтийския флот. Съдът е решил, че това е информация, „разкриваща загубата на личен състав във военно време и в мирно време по време на специална операция“. Според съда тези данни се класифицират като държавна тайна, чието разкриване може да доведе до наказателна отговорност.

От сайта 74.ru поднасят своите извинения на "майките и бащите, съпругите, децата, близките и приятелите на военнослужещите, загинали по време на военната спецоперация в Украйна" за това, че се налага да свалят от сайта си този списък.