Забраниха на руските олимпийци да пеят "Катюша"

Решението кой химн да се използва за отбора ще бъде взето от Международния олимпийски комитет, а не от Москва

Актуални новини
11:40 - 14 Март 2021
6319
Забраниха на руските олимпийци да пеят "Катюша"

Спортният арбитражен съд (САС) не позволи на руския олимпийски комитет да използва песента "Катюша" като заместител на националния химн на игрите в Токио.

„САС потвърди че е отправено искане за разясняването на частта, където пише, че Руският национален химн (или който и да е химн, свързан с Русия) не трябва да се изпълнява официално или да се пее на официално събитие, включително, но не само на церемониите по връчване на медалите и откриването/закриването”, казва изданието “Инсайд дъ Геймс”, цитирано от pogled.info.

Както беше отбелязано, комисията е стигнала до заключението, че „всеки химн, свързан с Русия, се отнася за всяка песен, свързана с Русия или имаща връзки към нея, включително “Катюша“.

В изявлението се посочва, че „Катюша” се смята за патриотична песен в Русия, която призовава войниците да защитават родината си“. В същото време се отбелязва, че

„решението кой химн да се използва за руския отбор на Олимпийските игри ще бъде взето от Международния олимпийски комитет (МОК), а не от Русия“.

На 17 декември 2020 г. САС публикува решение по спора между Световната антидопинг асоциация и Руската антидопинг организация. Всъщност арбитражният съд смекчи санкциите на САДА срещу руския спорт като намали присъдата наполовина в сравнение с първоначално желаната.

Според решението на САС руските спортисти няма да могат да се състезават в големи международни състезания под националното знаме до 16 декември 2022 г.

През февруари председателят на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков заяви, че е изпратено предложение до МОК да се използва песента "Катюша" вместо руския химн на Олимпийските игри.