Забраниха повече от двама души да се събират в Германия

Мерките не стигат до въвеждане на полицейски час

Новини
12:20 - 23 Март 2020
2410
Забраниха повече от двама души да се събират в Германия

Германия засилва мерките за контрола и разпространението на новия коронавирус, като забранява събирането на повече от двама души на открити пространства, ако не са от едно домакинство и нарежда на „несъществения“ бизнес да спре дейността си.

В изказване след среща с премиерите на германските провинции, канцлерът Ангела Меркел даде ясно да се разбере, че новите ограничения не са желани, но са необходими.

„Никой от нас не е искал да наложи на хората такива ограничения“, заяви Меркел.

Новите разпоредби, най-строгите в историята на съвременна Германия, ще продължат най-малко две седмици и означават, че ресторанти, фризьорски салони, салони за масажи и други несъществени търговски обекти трябва да
затворят. Мерките не стигат до въвеждане на полицейски час.

Меркел също предупреди за последствия, ако хората нарушат новите мерки, но не уточни какво би довело до това.

„Това не са препоръки, а правила“, каза тя.

Новият регламент гласи: „Прекарването на време в обществено пространство е позволено само самостоятелно, с друг човек, който не живее в домакинството или с членове на вашето собствено домакинство“.

Когато са на публично място, хората трябва да стоят на разстояние поне 1,5 метра, каза Меркел. Някои провинции, включително Бавария на юг, вече са приложили собствени мерки за блокиране.

Германия вече предприе стъпки, за да се опита да намали разпространението на COVID-19 чрез разширяване на граничния контрол спрямо пътуващите от ЕС и спиране на различни аспекти на обществения живот.

В сряда Меркел се обърна към нацията с искане за солидарност и край на запасите. Тя също така призова жителите да приемат временни рестрикции за начина им на живот, за да ограничат разпространението на вируса.