Забраниха простирането откъм улицата във Варна

И печенето на пържоли на балкона вече не е позволено

Новини
14:29 - 10 Август 2022
5398
Забраниха простирането откъм улицата във Варна

Наредбата за обществения ред, която забранява простирането откъм улицата във Варна и печенето на пържоли на балкона, вече е факт. Тя бе утвърдена на заседание на Общинския съвет.

Сред разпоредбите в документа са забрана за използването на детските площадки след 23.00 часа до 07.00 часа, за разхождането на кучета по плажната ивица в периода от 15 май до 1 октомври.

В междублоковите пространства, паркове и градинки се забранява извършването на производствена, търговска или друга стопанска дейност, включително изграждането на бараки и временни постройки без разрешение.

С цел запазване на естетическия облик на града се ограничава простирането откъм фасадната страна на сградите, намиращи се на главни улици, булеварди и площади.

Остава забраната за употребата на тютюневи изделия, алкохолни напитки; упойващи и наркотични вещества на детски и спортни площадки, както и на територията на учебните и детските заведения, съобщава морето.нет.

В нормативния акт е заложено ограничаването на шума в жилищни сгради, публични места, паркове и градини.

Шумните дейности от битов и строителен характер, както и музицирането и използването на музикални инструменти за обучение, се забраняват в интервала от 14 до 16 ч. и от 22 ч. до 8 ч.

Същите рестрикции ще важат за спортни, културни, обществени и други масови мероприятия, включително сватбени, семейни и фирмени тържества, организирани на открити общински имоти и в близост до жилищни сгради. Ако в съседство не живеят хора, шумните увеселения са позволени от 8:00 до 22:00 часа.

Изключения се допускат само в новогодишната нощ и на официални празници и след разрешение от кмета на община Варна или оправомощено от него лице.

Фойерверките след 22:00 също ще бъдат забранени. Заведенията не влизат в този документ, тъй като те са регламентирани в Наредбата за търговската дейност.

За нарушения на разпоредбите на тази наредба физическите лица ще се наказват с глоба в размер от 100 до 500 лева, а юридическите лица – с имуществена санкция в размер от 1 000 до 5 000 лева. При повторно нарушение глобата за гражданите ще e от 500 до 1 000 лв., за фирмите тя ще бъде между 5 000 и 10 000 лв.

Новост в наредбата е забраната за домуване на товарни автомобили, автобуси и строителна мобилна техника и/или ППС с допустима максимална маса над 2,5 тона по улици, алеи, обществени паркинги и тревни площи.

Забранява се също движението на каруци в града. В останалата част на общината те ще са разрешени, но животните трябва да са снабдени със средства, предпазващи от замърсяване на пътното платно и тротоарните настилки с биологични отпадъци.

На територията на град Варна няма да се допуска и отглеждането на селскостопански животни и птици.

Забранява се също развеждането на диви животни по улици, площади и други публични места, включително с цел представление или търговия.