Забраниха снимките с униформени на „Чекпойнт Чарли“ в Берлин

Властите установили, че туристите са нагрубявани, ако откажат да предложат „дарение“ за направеното фото

Новини
14:13 - 04 Ноември 2019
2100
Забраниха снимките с униформени на „Чекпойнт Чарли“ в Берлин

Едва ли има турист, който посещава Берлин, без да се отбие на емблематичния „Чекпойнт Чарли“ – някогашен контролно-пропускателен пункт между източната и западната част на града, където да си направи снимка с облечените като американски войници актьори и да си купи сувенир за спомен.

На всичко това обаче ще бъде сложен край – градските власти в Берлин забраниха таксуването за правенето на снимки с униформените, съобщава германският вестник BILD, цитиран от Агенция "Фокус".

Забраната бе издадена, след като полицаи са установиха, че туристите са били „малтретирани устно“, ако откажат да предложат „дарение“ за направената снимка.

Том Лузейт, който ръководи групата актьори Dance Factory, които изпълняват ролята на войници, заяви пред Bild, че е трябвало да „уволни шестима колеги" заради внезапната забрана на градските власти. Той обаче увери, че „не се отказваме, искаме да се върнем там“.

В крайна сметка бизнесът е доходоносен, с печалби до 5000 евро на ден, отбелязва Bild.

КПП „Чарли“ е една от най-напрегнатите точки в годините на Студената война. През октомври 1961 г. американски и съветските танкове бяха на ръба на започване на обстрел. В годините след обединението на Германия през 1990 г. обаче той се превърна в своеобразен „Дисниленд“ на историята, в който продавачите предлагат на туристите реплики на шапки на червена армия и противогази, а хората, облечени в американски военни униформи, с радост позират за снимка с туристите – срещу такса, разбира се.