Забранихме на „Лукойл” да изнася горива, освен за Украйна

Русия
16:53 - 20 Декември 2022
2231
Забранихме на „Лукойл” да изнася горива, освен за Украйна

С 146 гласа "за" Народното събрание прие на първо четене законопроекта на Движението за права и свободи (ДПС), който забранява износа на суров нефт с произход от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България, въпреки дерогацията, която получи от Европейския съюз.

Текстовете предвиждат още акцизно облагане на вносителите на суров нефт и нефтопродукти от Русия, а с приходите от акцизите ще отиват за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

Предложението беше подкрепено от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България", "Български възход" и независимия Явор Божанков. "Против" гласуваха БСП и "Възраждане".

Законодателната инициатива на движението предшества приетият в петък (16 декември) от Съвета на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия, в който се урежда този въпрос.

А до нужда от изясняването му се стигна след като България получи изключение (дерогация) от забраната за внос на руски петрол по море, влязла в сила на 5 декември и договорена от кабинета "Петков", а служебното правителство и ръководството на рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас твърдяха, че страната може да изнася преработени тук продукти, чиято изходна суровина е руска.

Компанията дори предупреждава, че ще спре работа, ако износ не бъде позволен, обяснявайки, че за тези продукти няма пазар в страната, а складовете не могат да поберат всички количества. Сигналите от Брюксел досега обаче бяха, че изключението е дадено на България, за да задоволява нуждите на своите граждани, а не за да изнася.

В новият пакет от санкции обаче е отбелязано, че макар че се ползва с дерогация и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., България не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави-членки на ЕС или в трети страни. Може обаче да изнася за Украйна някои рафинирани продукти, получени от внесения въз основа на тези дерогации петрол, включително чрез транзит през други страни от ЕС при необходимост.

Петър Чобанов от ДПС аргументира нуждата от този законопроект с думите, че той се налага, за да има истински контрол върху прилагането на дерогацията. "Не трябва да позволяваме привилегировано отношение по отношение на определени стопански субекти. Освен защитата на тези интереси, рискувахме и нарушаване на санкциите, което щеше да се отрази негативно на имиджа на България", защити позицията на движението Чобанов и добави, че твърденията на официалните институции, че като изнасяме нефтени продукти, преработени в България не нарушаваме санкциите, не са верни.

В дискусията се включиха активно представители на БСП и "Възраждане" - единствените две формации, които гласуваха против законопроекта. Енергийният експерт от Левицата Драгомир Стойнев защити позицията на БСП с аргумента, че не е работа на българския парламент да осъществява контрол върху дадена дерогация, а е във функциите на правителството да решава подобни въпроси. Стойнев защити и тезата на служебното правителство, че "Лукойл" може да работи и да се изнася тази продукция, защото тя вече е българска.

Депутатът от ДПС Станислав Анастасов от ДПС обори думите му като каза, че в момента чужда компания преработва горивото на друга чужда компания и че нищо от това не е български продукт. "Нещо по-лошо - ние нямаме абсолютно никакъв контрол, ако те решат да прекратят дейността на тази рафинерия. Затова е нужен законопроект - за да контролираме какво става, а не да разчитаме на някой друг", заяви той.

Според Стоян Таслаков от "Възраждане" ако се приложи този закон, това би означавало буквално спиране на рафинерията. "40% от продукцията на рафинерията е за българския пазар, а останалите 60 % са за износ. Така европейските институции ни принуждават да си обезглавим икономиката", каза той.

Бившият енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ отговори, че законопроектът не застрашава по никакъв начин работата на "Лукойл", а напротив - така щяло да се гарантира, че България спазва задълженията си като пълноправен член на ЕС.

Спор възникна и кой би спечели най-много от приемането на закона - според Владимир Табутов "Продължаваме промяната" това би била Турция, която която се опитва да стане един от енергийните центрове в света, а според Румен Гечев от БСП "санкциите срещу Русия са оркестрирани от нашия основен партньор и лидер на НАТО САЩ".

"Нека да не сме най-големите слуги в ЕС на САЩ, защото е против интересите ни", призова Гечев.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" добави, че целта на една малка политическа сила в Народното събрание (визирайки "Възраждане") е да защитава руските интереси и тези на "Лукойл" в България.