Забраняват енергийните напитки в САЩ заради кофеина?

200 мг от възбуждащото вещество се съдържат във всяко кенче от 350 мл

Новини
20:23 - 30 Август 2023
4401
Забраняват енергийните напитки в САЩ заради кофеина?

Педиатри и родители призовават американското правителство да третира новите енергийни напитки с високо съдържание на кофеин като алкохола и цигарите и да забрани продажбата им на непълнолетни, съобщи Ройтерс.

Фирмата „Прайм“, която стартира тази година, произвежда енергийни напитки, съдържащи 200 мг кофеин във всяко кенче от 350 мл – количeство, което надвишава допустимите нива на кофеин в Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Множество конкурентни продукти като енергийната напитка „Кимейд“ на звездата Ким Кардашиян също съдържат по 200 мг кофеин. Една от най-известните енергийни напитки „Монстър Енерджи“ пък съдържа 150 мг кофеин.

Тъй като съдържанието на кофеин в енергийните напитки се е покачило с течение на времето, някои държави и търговци на дребно са въвели забрани за този вид продукти, докато други изискват доказателство за пълнолетие при всяка покупка. В САЩ и Великобритания няма национални разпоредби, които да забраняват продажбата на енергийни напитки с високо съдържание на кофеин, пише БТА. 

Без законови ограничения за възраст като тези за алкохола и цигарите, търговците на дребно едва ли ще ограничат достъпа до напитките, каза д-р Холи Бенджамин, професор по педиатрия и ортопедична хирургия в Чикагския университет.

Няма доказана безопасна доза кофеин за деца, твърди Американската академия по детска и юношеска психиатрия.
 
„Всяка енергийна напитка с висока доза кофеин, като „Прайм Енерджи“, не е безопасна за деца“, каза д-р Бенджамин. Тя обясни, че страничните ефекти при децата, които консумират кофеин, могат да включват ускорен или неправилен сърдечен ритъм, главоболие, гърчове, треперене, стомашно разстройство и неблагоприятни емоционални ефекти върху психичното здраве.

В момента Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ преглежда искане на лидера на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър за проверка  на съдържанието на кофеин в „Прайм Енерджи“, както и маркетинга на фирмата, насочен към деца.

Двамата съоснователи на „Прайм“, инфлуенсърите Логан Пол и Кей Ес Ай, обясниха в интервюта за медиите през август, че не рекламират напитката на деца, и добавиха, че търговците на дребно трябва да спрат продажбите на непълнолетни.

Американската медицинска асоциация подкрепя забраната за продажба на кофеинови напитки на деца под 18-годишна възраст, съгласно нейната политика, определена през 2013 г. Асоциацията също така призовава регулаторните органи или законодателите на САЩ да задължат използването на „опаковки, които не привличат деца“ при високоенергийните напитки.

Някои родители твърдят, че ярките, цветни кенчета са направени специално за да наподобяват напитки за деца.

Етикетите на производителите, които отбелязват, че напитките „не се препоръчват“ за деца, създават объркване сред търговците за това какви ограничения, ако изобщо има нужда от такива, трябва да бъдат въведени при продажбата на енергийни напитки на деца, казаха адвокати.