Забраняват меда и конфитюрите в детските градини

Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители

Актуални новини
18:13 - 13 Август 2024
3989
Забраняват меда и конфитюрите в детските градини

Не се допуска предлагане на мед, конфитюр и мармалад при деца до 1-годишна възраст в детските градини и детските кухни. Това предвиждат промени в Наредба № 2 за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни, качена за обществено обсъждане от Министерство на здравеопазването, съобщава pariteni.bg.

Когато в менюто са включени конфитюр и мармалад за децата над 1-годишна възраст се предлага „мармалад от плодове“ и „конфитюр екстра качество“, пише още в промените.

Прясното и киселото мляко (краве и козе прясно мляко и краве, козе и/или смес между тях кисело мляко) пък трябва да са със съдържание на мазнини над 3%. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти и ароматизанти, и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

В наредбата се посочва, че в кухните за деца трябва да се използва с приоритет мляно телешко месо, а в смес от телешко и свинско месо телешкото месо да е най-малко 60%.

За да се осигури оптимално количество витамини и минерали, в съответствие с промяната във физиологичните норми, се включват вече и „напитки от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути), поотделно и в смес с прясно/кисело мляко и др., при деца над 1-годишна възраст.

При разписване на групите храни, които се използват при приготвяне на ястията на децата от 0 до 3 години се добавя още една група храни, а именно добавени мазнини – растителни масла и/или млечно масло. Основните групи храни, използвани във всички препоръки за здравословно хранене, са шест, сред които е и групата на мазнините.

Консумацията на захар и сол е изменена отново с цел отразяване на промените, наложени с влизането в сила на наредбата за физиологичните норми на хранене на населението.

Към продуктите, подходящи за храненето на деца, са добавени също нектари без добавена захар и изкуствени подсладители, предвид тяхната приложимост, като продукт несъдържащ захар.