Забраняват на наборниците да напускат Русия, щом получат призовка

Украйна
13:36 - 25 Юли 2023
1480
Забраняват на наборниците да напускат Русия, щом получат призовка

Русия забранява на наборниците, получили призовка за военна служба да напускат пределите на страната. Това предаде агенция ТАСС.

Бяха внесени изменения в закона "За реда за напускане на Руската федерация и влизане в Руската федерация". Съгласно действащите разпоредби на гражданите, които подлежат на военна служба и са получили призовка от военния комисариат, е забранено да напускат Руската федерация от деня, в който по закон такава призовка се счита за връчена.

Новите правила поясняват, че пътуването на такива граждани в чужбина се забранява от момента на вписване на призовката в съответния регистър.

Законопроектът също така установява, че забраната за напускане на Руската федерация като временна мярка, насочена към осигуряване на присъствието на гражданин във военната служба за регистрация и вписване, се прилага от деня, в който призовката е изпратена на гражданина, включително на мястото на работа или обучение, за последваща доставка.

Решението за забрана на военнослужещия да напуска Руската федерация се взема от военния комисариат в деня на изпращане на призовката.