Забраняват наргилетата в Търново?

Новини
19:16 - 02 Август 2020
1260
Забраняват наргилетата в Търново?

Предложил съм на министъра на здравеопазването да се обмисли вариант временно да бъде забранена употребата на наргилета в заведенията, тъй като това увеличава риска от предаването на заразата коронавирус - особено ако сред клиентите има безсимптомен носител. Затова, може би, би било добре да се обмисли временно да бъдат ограничени. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Знам, че подобна идея със сигурност би срещнала неразбиране на част от бизнеса, но нека погледнем обективно, защото от едно наргиле, ползвано от компания, дори всеки от клиентите да има собствен накрайник, отново ще има риск от издишване на въздух в самото наргиле. На фона на предаването на коронавируса чрез аерозоли, това изключително улеснява разпространението. Най-доброто в момента би било употребата на наргилета да се ограничи за индивидуално ползване или за двойки, марак последното да е трудно за реализация и контрол, обясни той.

Мога да дам пример, че в заведения по 20-30 човека използват от 2 до 3 наргилета - там употребата им трябва да бъде ограничена и това не би било мярка срещу бизнеса, защото могат да потърсят други алтернативи за увеличаване на своите обороти. Тук не говорим за затваряне на заведения, а просто за премахване на един рисков фактор срещу увеличаването на заразата. Ние сме в епидемична обстановка, така че здравният министър има законово основание да го въведе. Касае се най-вече до самоконтрол и самосъзнание на собствениците на заведения, каза още Панов.

Идеята не е само моя. Тя се споделя от много кметове във вайбър групата на Националното сдружение на общините и ни предстои нов разговор с министър Ангелов. Първо трябва да опазим нас самите, да опазим децата си и мисля, че това не е мярка, която да бъде лошо възприета от бранша, заключи кметът на Велико Търново.