Забравихме Перник, но Шумен е на сухо цяло лято

Цялата област е в капана на режим заради ремонти

Общество
08:22 - 23 Юли 2020
1637
Забравихме Перник, но Шумен е на сухо цяло лято

13 населени места в област Шумен са на воден режим в жегите, съобщават от ВиК Шумен в отговор на запитване на shumenonline.bg. Като причина от дружеството посочват намалените водни дебити на местните водоизточници.

На режимно водоподаване са селата Правенци и Избул, община Нови пазар, Черноглавци – община Венец, Салманово и Лозево в община Шумен, Тимарево и Добри Войниково в община Хитрино, Църквица – община Никола Козлево, Сини вир и Климент в община Каолиново и Крайгорци, Чернооково и Станянци в община Върбица. Вода по график позлват и в шуменския квартал „Мътница“. От ВиК Шумен уточняват, че са намерени решения за подобряване на водоснабдяването в 12 населени места. В шуменското село Ивански е направено проучване за допълнително присъединяване на алтернативен водоизточник. Това е шахтов кладенец в непосредствена близост до ПС, който към днешна дата е присъединен към
мрежата на село Ивански.

Поради добре разпределения воден баланс се извършва подсилване на водоснабдяването и в селата Друмево, Вехтово, Кладенец, където към момента няма въведен режим. След направено проучване е изготвен проект за подсилване на водоподаването в село Единаковци от водоем на село Звегор. Към днешна дата проектът е реализиран и строително-монтажни ремонтни дейности са финализирани. Прекаран е 3 км. нов водопровод от водоем на село Звегор, отчитат още от местното ВиК.