Зад протеста срещу Бойко - сянката на Божков

Актуални новини
16:00 - 14 Май 2020
10073
Зад протеста срещу Бойко - сянката на Божков

Зад днешния мащабен протест срещу правителството прозира дългата ръка на низвергнатия бизнесмен Васил Божков, довериха пред Lupa.bg запознати. Това пролича най-вече по наличието на футболни запалянковци по време на демонстрацията.

„Личи си по скандиранията – те са типични за агитката на футболния „Левски“. Тази агитка винаги е участвала в такива протести – още от времето на Жан Виденов. И тогава пред парламента те бяха тези, които ескалираха напрежението“, припомниха депутати.

Според добре осведомени вчерашният ход на Васил Божков с джиросването на акциите никак не е бил случаен. Той бил твърдо решен да си отмъсти за атаката срещу него и бизнеса му. 

„Това беше предупредителен знак към премиера. Божков търсеше реванш и го намира“, коментираха анализатори на случващото се в момента. Според тях най-вероятно Божков е участвал и финансово в протеста, защото такава организация не се прави без пари.

Протестът беше организиран от партия „Възраждане“ и голямата част от демонстрантите бяха именно нейни привърженици. Вътре обаче наистина прозираше агитката на Левски и тя се чуваше по скандиранията. 

Целият скандал с акциите на "Левски" бил всъщност част от битката кой да владее агитката.

"Бойко да се пази като опарен от огън да ги вземе тия джиросани акции... А и самото прехвърляне - то е сигнал: защо на него?!", риторично попитаха депутати. 

Другото, което направи впечатление, е, че единствената медия, която излъчваше на живо протеста, беше тази на БСП – БСТВ. Дори телевизия Алфа и Канал3, които обикновено винаги предават на живо от горещите точки у нас, този път останаха пас.