Задължителна ваксинация от днес в Австрия

Изключения се допускат за бременните и за тези, които не могат по медицински причини

ЕС
12:23 - 01 Февруари 2022
2133
Задължителна ваксинация от днес в Австрия

От днес в Австрия влиза в сила закон за задължителна ваксинация срещу Ковид-19 за всички жители на страната, навършили 18 годишна възраст. Според австрийските власти тази крайна мярка ще предотврати бъдещи локдауни, както и е вид превенция срещу препълването на болничните легла в здравните заведения.

Страната се превърна в първата в Европейския съюз, приела задължителната имунизация срещу коронавирус.

Около 72% от австрийците вече са напълно ваксинирани.

"Правителството е много наясно, че това наистина е сериозно стъпка и трудна мярка", заяви Каролин Едстадлер, министър на ЕС и конституцията.

Санкцията за неспазващите закона и отказващи да се ваксинират е парична глоба от 600 до 3600 евро. Изключения се допускат за бременните и за тези, които не могат да се ваксинират по медицински причини.

Actualno.com припомня, че миналия месец долната камара на австрийския парламент одобри законопроекта за задължителна ваксинация срещу коронавирус. Текстът бе одобрен с голямо мнозинство, въпреки че среща голяма опозиция сред австрийката общественост и поражда протести. Законопроектът бе подкрепен от консерваторите, зелените, социалдемократите и либералите, а срещу него се обявиха противниците на ваксинацията от крайнодясната Австрийска партия на свободата.