Задържаха измамник, опитал да източи 9,6 млн. лв. ДДС с фиктивни продажби на трюфели

За да се разкрие престъпната схема, са били извършени 15 обиски в 3 области – Пазарджик, София и Хасково

Актуални новини
12:11 - 22 Февруари 2024
2010
Задържаха измамник, опитал да източи 9,6 млн. лв. ДДС с фиктивни продажби на трюфели

Окръжна прокуратура – Пазарджик привлече ката обвиняем 51-годишния М. Д. за това, че на 14 декември 2022 г. в София като управляващ и представляващ търговско дружество като извършител, в съучастие с 57-годишен, като помагач, направил опит да бъде получена от държавния бюджет 9 668 160 лв., представляваща ДДС за възстановяване.

По информация от прокуратурата това е станало чрез използване по документ с невярно съдържание. Към документите е бил приложен дневник за фиктивни покупки на дружеството за данъчен период от месец ноември 2022 г.

Обвиняемият е извършвал търговска дейност на територията на Пазарджик и други области. По следственото дело са разпитани свидетели, иззети са голям обем веществени доказателства – в това число и документи за фиктивни сделки, назначени са експертизи.

Предстои да бъдат повдигнати обвинения спрямо други лица. Установено, че фиктивните сделки са извършвани като продажби на трюфели и гъби.

Във връзка с разкриване на престъпната схема вчера са били извършени 15 претърсвания, обиски и изземвания на територията на три области – Пазарджик, София и Хасково. В операцията са взели участие служители на Главна дирекция "Национална полиция" и на ДАНС. Събират се доказателства и за съпричастност към престъпната дейност и на други лица.

Обвиняемият М.Д. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него.

През последните месеци в Пазарджик тече друго дело по данъчни измами под прикритието на сделки с трюфели, по което подсъдими са четирима мъже и една жена.