Задържаха над 1700 л алкохол без акциз

Новини
13:45 - 19 Април 2024
1430
Задържаха над 1700 л алкохол без акциз

Над 1700 литра алкохол без редовни документи за платен или начислен акциз задържаха митнически служители от ТД Митница Русе от началото на месец април.

На 14.04.2024 г. митническите инспектори спират за проверка в района на Дунав мост при Видин товарен автомобил, пътуващ за Литва. Освен редовно превозваната стока митническите служители открили и 204 бутилки от 1 литър с водка и уиски с български акцизен бандерол. Водачът на камиона обяснил, че алкохолът е негов и го превозвал за честване на юбилей.
Два дни по-рано, на 12.04.2024 г., отново на Дунав мост при Видин, при проверка на друг товарен автомобил, пътуващ за Полша, митническите инспектори намерили 96 бутилки от по един литър уиски, облепени с валиден бандерол. Водачът дал сходно обяснение - че алкохолът е за лично ползване, съобщават от Агенция Митници.

828 литра бутилиран алкохол от различни видове, облепен с бандероли с изтекъл срок или неистински бандероли, е установен при над десет проверки на митнически служители от ТД Митница Русе и митнически мобилни групи. При други три проверки в складови помещения и частни имоти са намерени 569 литра наливен алкохол (ракия) без документи за платен акциз. Част от проверките са извършени съвместно с органите на МВР, а алкохолът е открит в търговски обекти и складове в областите Видин, Плевен, Свищов, Русе, Враца и др.

Агенция „Митници“ напомня, че при преминаване на вътрешни граници от България към друга държава членка може да се пренася високоградусов алкохол с валиден бандерол в рамките на до 10 литра на пътник. По-големи количества се разглеждат като такива с търговска цел и могат да се превозват само от еднолични търговци или юридически лица, придружавани с електронен административен документ или опростен административен документ, регистрирани по реда на акцизното законодателство. С документ за начислен акциз съгласно Закона за акцизите и данъчните складове следва да разполагат и лицата, които съхраняват домашна ракия. Съгласно закона този вид алкохол не може да се търгува.

Законът за акцизите и данъчните складове забранява и продажбата на алкохол с бандерол с изтекъл срок на валидност, като такива нереализирани бутилки не бива да се съхраняват в търговския обект или прилежащите му складови помещения.