Задържаха над 7 килограма кокаин на Дунав мост 2

Софиянец е бил зад волана на автомобила

Новини
14:10 - 11 Октомври 2024
8290
Задържаха над 7 килограма кокаин на Дунав мост 2

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Русе осуетиха опит за внос на значително количество кокаин през граничния пункт Дунав мост при град Видин.

Инцидентът се разигра в ранните часове на 9 октомври 2024 година, когато бдителността на инспекторите от отдел "Борба с наркотрафика Видин" доведе до задържането на контрабанден товар с висока стойност.

Около 05:00 часа сутринта на въпросната дата, автомобил марка "Ауди", пристигащ от Румъния, бе спрян за рутинна проверка на Граничен контролно-пропускателен пункт Дунав мост - Видин. Митническите служители, ръководени от опита си, решиха да извършат по-задълбочен оглед на превозното средство с помощта на мобилна рентгенова система.

Резултатите от сканирането разкриха аномалии в областта между задната седалка и багажника на автомобила. При последвалата физическа проверка, инспекторите откриха изкусно изработен тайник, съдържащ 12 пакета с неправилна форма. Пакетите, опаковани в прозрачно фолио, имаха общо тегло от 7315 грама.

Съдържанието на пакетите бе тествано на място с полеви наркотест, който даде положителна реакция за наличието на кокаин. Освен наркотичното вещество, в тайника бе намерен и GPS тракер, грижливо скрит в работна ръкавица - очевиден опит за проследяване на пратката от страна на организаторите на трафика.

Водачът на автомобила, идентифициран като И.С. от град София, бе незабавно задържан. С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура - Видин, той е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа. Внесено е искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража".

Според действащото законодателство, за подобно престъпно деяние се предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок между 10 и 15 години, както и глоба в размер от 100 000 до 200 000 лева.