Задържаха шестима за трафик на културни ценности в Стара Загора

Общество
16:22 - 01 Август 2024
1237
Задържаха шестима за трафик на културни ценности в Стара Загора

Задържана е организирана престъпна група от шестима души, свързана с притежание и търговия на културно-исторически ценности в област Стара Загора. Това съобщи заместник-окръжният прокурор на Стара Загора Георги Николов по време на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Стара Загора и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГД БОП).

Престъпленията, свързани с групата, са търговия и притежание на културно-исторически ценности, археологически обекти и тяхната незаконна продажба. 

Групата се е състояла от шестима души, действала от януари м.г. до настоящия момент при изключителна конспиративност, каза Николов. Един от тях е осъждан, трима са неосъждани, а двама са реабилитирани, като единият има обвинителен акт за участие в организирана престъпна група за същия вид престъпления и за измами, както и за държане на наркотични вещества. 

„Действията, които протекоха вчера за неутрализиране и задържане на престъпната група, са в резултат на доброто взаимодействие с ГДБОП, като на 31 юли въпросните лица са задържани“, коментира той. Претърсени са над 15 обекта, разпитани са свидетели, включително пред съдия.

Членовете на групата са от градовете Стара Загора, Мъглиж, Симеоновград и Гълъбово, най-младият е на 39, а най-възрастният – на 61 години.