Задържаха турчин в Хасково, издирван в Австрия за каналджийство

Общество
18:03 - 06 Юни 2023
1916
Задържаха турчин в Хасково, издирван в Австрия за каналджийство

Издирван за каналджийство в Австрия турчин бе задържан под стража в Хасково, съобщиха от Съдебната палата. Спрямо Д.Б. (32 г.) има издадена Европейска заповед за арест от съд във Винер Нойщад. Той е бил задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" на 2 юни.

Австрийските съдебни власти водят наказателно преследване за участието му в престъпна група за трафик на хора. Смятан е за съпричастен към два случая на транспортиране на чужди граждани през март 2023 г. - на девет лица и през май 2023 г. - на 18 лица, и преминаването им през държавни граници и територия на държави членки на ЕС.

Съдът е счел при вземането на решението си, че е налице предпоставка лицето да се укрие, тъй като е чужд гражданин, няма адресна регистрация и липсват доказателства за каквато и да е уседналост в България. Определението подлежи на обжалване или протест в Апелативния съд в Пловдив.

Над 90 на сто от издирваните международно лица в Хасковския съдебен район биват задържани на "Капитан Андреево". Обичайната съдебна практика е те да бъдат оставяни в ареста до екстрадицията им.