Задържаните за атентата в Белгия: Били са част от две радикални ислямистки клетки

В понеделник повдигат обвинение на Сергей Радков за участие в терористична група

ЕС
13:42 - 30 Март 2023
1348
Задържаните за атентата в Белгия: Били са част от две радикални ислямистки клетки

Повдигат обвинение за участие в терористична група на българина, който беше задържан в Белгия снощи. Той беше арестуван с още шестима души за подготвяне на терористичен акт. В понеделник ще бъде изправен пред съда. 

Арестите бяха извършени в понеделник вечерта при две акции на белгийската полиция - в Брюксел и Антверпен. Заподозрените са били част от две радикални ислямистки клетки - в Брюксел и Антверпен, които са имали връзка по между си. 

„И в двата случая открихме ясни доказателства за подготовка и действия за извършване на атака. Не искахме да чакаме, докато си намерят конкретна цел, за да извършат нападението. Разследването обаче показва, че е имало силна готовност за извършване на нападения в Белгия“, каза федералният прокурор на Белгия Ерик Ван дер Сипт.

Всички задържани са млади хора – около 20-годишни. За българина е известно, че е роден през 2003 година и е идентифициран като Сергей Радков. Все още не е ясно какво е било намерено при обиските. Не се съобщава за открити оръжия или експлозиви.

Със сигурност няма и причина да се предизвиква паника сред хората. Но разбира се, ние наблюдаваме отблизо ситуацията и ще коригираме заповедта, когато е необходимо“, каза министърът на вътрешните работи Анелис Верлинден.