Задържаният хакер се казва Кристиян, на 20 години е

Младият специалист бил поканен да работи да правителството, но отказал

У нас
13:00 - 17 Юли 2019 (обновена)
8606
Задържаният хакер се казва Кристиян, на 20 години е

20-годишният компютърен специалист, арестуван във връзка с кибератака срещу системите на Националната агенция за приходите, и преди е атакувал държавни институции. Още като ученик през 2017 г., задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. 

Случаят тогава придоби и медийна публичност, като даже от ведомството поканиха младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

Към момента хакерът на име Кристиян работи в голяма столична фирма, която се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи. Няма криминално досие.

Продължава изясняването на подробности около атаката срещу НАП, включително дали зад нея стои цял екип от хакери и дали им е помогнал вътрешен човек. Днес в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов подчерта, че имаме уникални вълшебници в IT сферата и заяви, че иска хакерите да работят за държавата. Най-вероятно премиерът също ще се срещне с хакера.

Той ще отговаря за компютърно престъпление, като към момента няма данни за престъпление срещу Републиката т.е. кибертероризъм. Бойков е обвинен за това, че неправомерно е копирал данните от сървъра на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура. Наказанието по закон е затвор от 5 до 8 години и до 10 000 лв. глоба. Хакерът остава в ареста за 72 часа. От съобщението на прокуратурата става ясно, че отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП и „Информационно обслужване” АД заедно са анализирали качения онлайн масив с данни за над 5 млн. български и чужди граждани и търговски дружества. „Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла.  От ГДБОП установили, че Бойков се намира на работа в офис на фирма в столицата и там е бил задържан. Според прокуратурата действията му нямат връзка с дейността на фирмата, в която работи. От офиса и обитавани от младия мъж адреси са иззети компютърни конфигурации, флаш памети и два мобилни телефона.