Задава ли се програмен кабинет?

Актуални новини
16:30 - 09 Март 2021
12470
Задава ли се програмен кабинет?

Все по-неясният изход от изборите и политическата конфигурация в 45-ия парламент упорито налагат слуха, че следващият кабинет ще е програмен. „Вече е взето решение да ни спретнат едно програмно правителство, в което да има за всекиму по нещо”, разкриха пред Lupa.bg отлично осведомени.

Ако ГЕРБ и БСП са съответно първа и втора политическа сила, както предричат социолозите, коалиция между тях би била взривоопасна и за двете партии. От друга страна Бойко Борисов искал да се отърве от всички предишни партньори, които са му в тежест.

Всичко това налагало в ролята на нова патерица да влезе партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ”. Лидерите на двете формации си правели сметката, че заедно могат да имат мнозинство в бъдещото Народно събрание.

ГЕРБ очаквали между 85 и 93 депутати, а „Има такъв народ” – 35-40. Ако обаче Слави не успеел да постигне този резултат и този план не се реализира, тогава щяло да се премине към план Б – програмно правителство с подкрепата на ГЕРБ, БСП, ДПС.

„Ще го изиграят... Като се види точно каква ще бъде конфигурацията, ще го измислят, с един от двата мандата – на ГЕРБ или на БСП. В момента се знае, че ще идват едни големи пари от ЕС... Въпреки че никой си няма хабер какви ще са условията да се харчат тия пари - всеки се натяга да е на софрата”, коментираха пред Lupa.bg активисти от опозицията.

Според запознати с финтовете на социологията голяма част от по-малките партии били силно надценени.

„Слави, Мая, ДБ – тоя тип партии ще загубят проценти. От 30 г., откакто имаме избори, тоя тип формации взимат на вота доста по-малко, отколкото им дават социолозите. На миналите избори с Марешки беше същата история – даваха му около 6-7%, а накрая минаха 4% на магия”, припомниха анализатори.