Задава се най-скъпата стачка в историята на САЩ

Евентуално прекратяване на работата на UPS за 10 дни би струвало над 7 млрд. долара

Новини
16:38 - 14 Юли 2023
2561
Задава се най-скъпата стачка в историята на САЩ

Огромни икономически щети и глобални последици върху веригата на доставките може да причини стачката, която по всичко личи, че ще блокира работата на водещата американска куриерска компания UPS.

Според независими изчисления, тя ще е една от най-скъпите от поне столетие в САЩ, но освен това може да даде нов тласък на процеси, които подхранват инфлацията и така ефектът от нея ще е безпрецедентен.

Около 340 000 профсъюзно представени служители на UPS осъществяват приблизително една четвърт от доставките в САЩ, като обслужват на практика всички населени места.

Синдикалната организация и ръководството на компанията не могат да се споразумеят за условията на новия колективен трудов договор.

Служителите настояват за по-високи възнаграждения за работещите почасово (около половината от заетите в системата на UPS). В момента заради голямото търсене на пазара на труда новоназначените започват на заплати, близки до тези на по-опитните им колеги.

Старият договор изтича на 31 юли и профсъюзът заплашва със стачка, ако междувременно не се стигне до сделка.

Компанията е в сложно положение, защото част от нейните конкуренти нямат профсъюзни организации и съответно не са под подобен натиск да повишават разходите си за заплати.

В същото време е факт, че UPS е една изключително печеливша компания - особено през последните години. Това се дължи именно на труда на служителите, които рискуваха живота си по време на пандемията.

Евентуално прекратяване на работата за 10 дни би струвало над 7 млрд. долара, става ясно от анализ Anderson Economic Group, цитиран от "Ройтерс".

Експертите подчертават, че в калкулацията не се включва човешката цена на подобно блокиране на доставките на лекарства и други критични стоки.

Според изпълнителния директор на Anderson Economic Group Патрик Андерсън стачката в UPS ще е по-тежка, отколкото в някоя от големите автомобилостроителни компании заради много по-големия брой служители, които ще спрат работа на много по-голяма територия.

Забавянето на доставките ще наруши процесите по снабдяване не само на потребителите, но и на бизнеса.

Това може потенциално да допринесе за нов ръст на инфлацията, предупреждават логистични експерти.

При последната голяма стачка в UPS през 1997 г. компанията не само загуби 850 млн. долара, но освен това много от клиентите ѝ минаха към конкуренти като FedEx. Сега не е изключено подобно развитие.