Задава се същата власт в по-красива опаковка

Политика
11:48 - 18 Март 2021
5386
Задава се същата власт в по-красива опаковка

COVID-19 помага на ГЕРБ, вътрешният конфликт изпива силите на БСП, а ДПС се намира в по-добра кондиция, защото нямат конкурент в своето поле. Локдаунът, най-вероятно, ще доведе до по-ниска избирателна активност на 4 април. Пандемията от коронавирус ще увеличи зависимостта на бизнеса от държавата и управляващите. Ако след изборите се състави кабинет, ще се търси някаква по-красива опаковка на това правителство.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Димитър Ганев „Тренд“.

COVID-19 беше съпътстваща тема през цялата кампания и месеците преди това. Няма да се промени нещо съществено от гледна точка на политическия разговор. И преди този локдаун, въобще преди кампанията, коронавирусът беше основна тема. Наричам COVID-19 информационно цунами.

До такава степен залива всичко, че не оставя нито една новина да се задържи за повече от няколко часа или максимум за ден в публичното пространство. Този локдаун няма да промени нещо съществено за самата предизборна кампания, но може да промени две други неща. Първо – в организационно отношение ще затрудни партиите при евентуални срещи с техните избиратели.

От друга страна отново се намираме във висок градус на напрежение, свързан с епидемията. Сравним с този през ноември и декември миналата година. Това означава само едно, страхът и притеснението в обществото ще се покачат. До какво може да доведе това? За мен няма никакво съмнение, че ако продължим с тези ръстове на заболели и с тези мерки, това няма как да не се отрази върху избирателната активност в страната.

Вероятно декларираната избирателна активност в социологическите проучвания ще бъде по-висока, отколкото тази, която реално ще видим на 4 април.

Последиците от ниската избирателна активност са множество. Как една по ниска активност ще се отрази на картината, това е въпрос с повишена трудност, на който надали някой може да отговори.