Задава се силен дъжд и сняг, очакват и виелици (обновена)

Топ
17:41 - 29 Ноември 2020 (обновена)
6675
Задава се силен дъжд и сняг, очакват и виелици (обновена)

В неделя през нощта и утре - 30 ноември, се очаква чувствително понижение на температурите, а в Северна и Западна България метеорологичната прогноза е и за силен вятър и дъжд, който ще преминава в сняг. "Снеговалежите ще са от мокър и тежък сняг, който в комбинация със силния вятър ще създаде доста тежки условия. Може да има счупени клони на дървета, откъснати кабели. Има условия за виелици и навявания", предупреди Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Прогнозата предвижда още, че с понижението на температурите и утихването на вятъра в края на утрешния ден на много места ще има условия за образуване на лед.

"Такова е времето за изпроводяк на ноември. След утре вечер валежите от запад ще започнат да спират, облачността ще се разкъса. Най-късно това ще е на изток, по Черноморието все още ще има превалявания от сняг", уточни синоптикът.

По думите му декември ще започне без валежи, с разкъсвания на облачността, но ще бъде доста студен: "Сутрешните температури ще са отрицателни в цялата страна, а дневните ще се колебаят около минус 1 и 4-5 градуса. Тази обстановка ще се задържи до към сряда, когато ще имаме леко затопляне и нахлуване на малко по-топъл въздух". Синоптикът допълни още, че от гледна точка на метеорологичната обстановка ни очаква нормална зима.

Агенция "Пътна инфраструктура" пък апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, припомня АПИ.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките. В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.