Задава се т​​ежка зима за пенсионерите

Актуални новини
14:32 - 09 Октомври 2024
6765
Задава се т​​ежка зима за пенсионерите

Тежка зима предстои за пенсионерите заради големите разходи за отопление, независимо дали използват дърва, газ, климатици или парно. Тази година цените на парното в страната са малко по-ниски спрямо миналата година, което стана възможно след драстично поевтиняване на газа. Но въпреки това сметката за отопление с парно на апартамент от 80 кв. метра в София през студените месеци от зимата ще бъде малко над 350 лв., показват изчисления.

Същевременно минималната пенсия за стаж и възраст е 580 лв.

Ако пенсионер живее сам, отоплява целия си апартамент на парно и получава минимална пенсия, след като плати сметката за отопление, ще му останат 230 лв. на месец за храна, ток, вода, телевизия, телефон, лекарства и т. н. Затова честа практика е пенсионерите да отопляват само една стая от дома си. Според официални данни на НСИ всяко пето домакинство (20,7%) няма финансова възможност да поддържа нормална температура в жилището си.

При пенсионерите делът на хората, които не могат да отопляват дома си е още по-голям. Над 35% от пенсионерите с пенсия за стаж и възраст получават минималната пенсия от 580 лв., показват данни на НОИ. Това са малко над 500 хил. пенсионери.

Още през миналата зима ставката на ДДС за парното беше върната на нормалното ниво от 20%, което доведе до сериозно увеличение на сметките за отопление, въпреки че за някои други стоки и дейности ставката на ДДС е намалена на 9 на сто. Въпреки че цената на газа вече е близо до нивата от преди енергийната криза и войната в Украйна, вече плащаме много по-високи цени за парно.

Отоплението с дърва и екобрикети излиза по-евтино от парното, показват изчисления на “Труд”. Отоплението с природен газ е малко по-скъпо от използването на дърва и екобрикети, но тази година, ако няма някакви големи кризи на пазара, също ще бъде по-евтино от парното.

През месец октомври миналата година “Булгаргаз” продаваше газ на цена от 60,41 лв. за мегаватчас без акциз и ДДС. В момента цената на “Булгаргаз” е малко по-висока - 63,72 лв. за мегаватчас, което води до леко поскъпване и на горивото, което стига до домакинствата. Цената на газа от “Булгаргаз” обаче по-ниска от ноември 2021 г., когато беше 93,19 лв. за мегаватчас. През ноември 2021 г. цената на парното в София беше 98,48 лв. за мегаватчас, а сега е 128,25 лв. за мегаватчас.

Това представлява поскъпване на парното с над 30 на сто в рамките на три години, при положение, че цената на газа сега е по-ниска. В резултат на всичко това отоплението с парно вече излиза твърде скъпо за много домакинства.

За апартамент от около 80 кв. м. в София през най-студените месеци на миналата година дойдоха сметки за около 380 лв. През тази зима при същите температури за отопление на апартамента домакинството ще даде около 30 лв. по-малко на месец. Ако през миналата зима за целия отоплителен сезон сметката за парно е била 1400 лв., през тази зима домакинството ще трябва да плати около 100 лв. по-малко, ако зимата не е по-студена.

Алтернативите за отопление също не са никак евтини. Отоплението чрез дизелово гориво излиза доста скъпо, въпреки че е по-евтино от миналата година, защото цените на горивата се успокоиха. Използването на котел за ток или на пропан-бутан за отопление излиза по-евтино, но разходите също са значителни.