Задейства ли се теорията за кемтрейлс в специфични моменти?

Конспирацията е много удобна за отклоняване на вниманието на хората от конкретни неудобни и щекотливи теми, сигнализират експерти

Новини
12:45 - 11 Октомври 2022
5288
Задейства ли се теорията за кемтрейлс в специфични моменти?

„При ниски температури доста високо в атмосферата зад двигателите на самолетите се образуват такива следи, които обикновено не виждаме. Много отдавна сме разбрали, че тези следи имат произход, абсолютно аналогичен с произхода на студените мъгли.“

Това обясни пред БНР проф. Ана Пройкова, професор по ядрена и атомна физика, преподавател в Софийския университет и ръководител на лаборатория в София Тех парк. Тя коментира темата „кемтрейлс“, широко обсъждана през последните дни в социалните мрежи, в които се появиха стотици снимки на бели следи в небето.

При мъгливо време тези кондензационни следи не се виждат, уточни Пройкова.

„Това, което хората снимат, е друг механизъм на образуване на кондензационни следи. Това е кондензиране на влагата във въздуха вследствие от понижено налягане над крилата и завихряне след летателния апарат. Нашето око трудно вижда къде точно се намират следите, особено тези, които са много високи. Там, където е много ниска температурата, ние на практика не ги виждаме.“

В сезони, в които влажността на въздуха е голяма, виждаме значително повече следи, защото образуването на тези следи е ефект на влажната среда, допълни проф. Пройкова.

18 часа е най-дългото време на наблюдавана такава следа след самолет, уникален случай, който е бил специално изучаван, поясни още тя.

„От една страна, самата природа го предразполага. Става по-влажно, което позволява на следите да са по-видими. Не че ги няма през останалото време", посочи в предаването „Хоризонт до обед“ Жюстин Томс, комуникационен експерт и преподавател в НБУ, автор на книги.

От гледна точка на класическата пропаганда е факт, че в специфични моменти, когато е нужно да се отклони вниманието на хората от конкретна тема, е много удобно то да се отвлича от неудобни и щекотливи теми, „да говорим за кемтрейлс и за това, че някой ни пръска“, смята тя.

„Винаги когато има подобно повишаване на нивата на говорене по абсурдни и странни теми, трябва да погледнем какво се случва на политическата сцена.“

Относно съвпадението на ориентацията на групи в социалните мрежи, които са насочени срещу ваксините и разпространяват теории за кемтрейлс Жюстин Томс посочи:

„Има голямо припокриване на темите. Едни 80-85% от хората. Това пак е част от алгоритмите на социалните мрежи. От друга страна, активната пропаганда по конкретни теми, която се води тук от доста години. Видяхме, че мощни антиваксърски групи изведнъж започнаха да са проруски ориентирани, едновременно с това там процъфтяват съобщенията за кемтрейлс и подобни неща.

Хората, затънали до уши във всички тези конспирации, смятат, че има световен заговор и че нещо се случва.“

В социалните мрежи хората, подкрепящи хипотезата, че сме пръскани от самолетите, са достатъчно шумни, изтъкна Жюстин Томс. По думите ѝ „в социалните мрежи чуваме най-шумния“.