Задействана е процедура за отстраняване на Кайли от поста зам.-председател на ЕП

Белгийската полиция продължава обиските на офиси в Европейския парламент

Новини
19:51 - 12 Декември 2022
2422
Задействана е процедура за отстраняване на Кайли от поста зам.-председател на ЕП

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола (на снимката) заяви, че е задействала процедура по окончателното отстраняване от поста заместник-председател на евродепутатката Ева Кайли.

Мецола настоява за връщане на доклада за визова либерализация за гражданите на Катар в съответната комисия на Европарламента.

Междувременно белгийската полиция продължава обиските на офиси в Европейския парламент.

"Не сме в края на пътя и трябва да помагаме на разследването колкото е необходимо. Няма да има безнаказаност, нито замитане под килими, ще направим вътрешно разследване на всички факти", обеща Мецола и призова:

"Тук става дума за добро и зло. Призовавам ви да устоите на изкушението да използвате този случай за политически цели. Не правете по-евтина заплахата, пред която сме изправени.

Това е тест за нашите ценности и системи. Колеги, нека ви уверя, че ще го посрещнем с вдигната глава".

По информация на "Хоризонт" евродепутатът Марк Тарабела, чиито офис също бе претърсен, е замразил членството си в Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Колежката му Мари Арена, на чиято асистентка бе запечатан офисът, се е оттеглила от позицията си на председател на подкомисията по правата на човека.

Пиетро Бартоло, чиито някогашен асистент е работил в злополучната организация "Бори се с безнаказаността", свързана със скандала, се оттеглил като докладчик в сянка от комисията по правосъдие и вътрешни работи по доклада за визовата либерализация.

Андреа Коцолино, чиито асистент е съпругът на Кайли Франческо Джорджи, се оттегля като координатор по спешни случаи.

Утре предстои дебат по темата в пленарната зала в Страсбург, като се очаква и резолюция.