Задочно: Русия осъди на 8 години затвор журналистка за критика срещу армията ѝ

Маша Гесен е отявлен критик на руския президент Владимир Путин

Топ
18:52 - 15 Юли 2024
1606
Задочно: Русия осъди на 8 години затвор журналистка за критика срещу армията ѝ

Американската журналистка и писателка Маша Гесен бе осъдена задочно в съд в Москва на осем години затвор по обвинения, че е разпространявала лъжлива информация за въоръжените сили на страната, съобщи Асошиейтед прес.

Родената в Москва Гесен, която е щатен служител в списание „Ню Йоркър“, води рубрика в „Ню Йорк Таймс“ и живее в САЩ, е отявлен критик на руския президент Владимир Путин и носител на награди за журналистика.

Руската полиция постави Гесен в списъка за издирване през декември и според руските медии случаят е основан на нейни изказвания за кланетата в украинския град Буча в интервю от септември 2022 г. с популярния руски блогър Юрий Дуд.

Украинските сили, които си върнаха контрол над Буча от оттеглящите се руски сили в първите месеци от войната, твърдят, че са открили телата на най-малко 400 мъже, жени и деца по улиците, в къщите и в масови гробове, като част от тях са били със следи от изтезания. Руските власти отхвърлят категорично техните сили да са отговорни и преследват редица общественици в страната за коментари за Буча.

Наказателните преследвания се водят съгласно руски закон, приет дни след началото на нахлуването в Украйна, който на практика криминализира всяко публично изказване за войната, което се отклонява от наратива на Кремъл. Русия твърди, че нейните войски в Украйна нанасят удари само по военни цели, а не по цивилни.