Заедно и в смъртта: Бивш холандски премиер и съпругата му се подложиха на евтаназия

Драйс ван Агт и Юджийн били заедно в продължение на 70 години

Свят
16:53 - 12 Февруари 2024
7704
Заедно и в смъртта: Бивш холандски премиер и съпругата му се подложиха на евтаназия

Бившият холандски премиер Драйс ван Агт и съпругата му Юджийн починаха, след като заедно се подложиха на двойна евтаназия, пишат световните агенции. И двамата бяха на 93 години.

Ван Агт е бил премиер между 1977 и 1982 г. Със съпругата си Юджийн били заедно в продължение на 70 години и той винаги я е наричал „моето момиче“. Двамата починали, хванати ръка за ръка.

Според наличната информация и двамата били много болни, но не искали да си отидат от този свят разделени. През 2019 г. Ван Агт преживява много

тежък мозъчен аневризъм, от който така и не се възстановява напълно.

Евтаназията и асистираното самоубийство са легални в Холандия от 2002 г. и се разрешават на базата на шест условия. Сред тях са непоносимо страдание, без перспектива за подобряване на здравословното състояние и осъзнато желание за смърт. Втори специалист трябва да одобри желанието, след което

самата евтаназия се прави от личния лекар, обикновено у дома.

През последните години има нарастване на случаите, в които двойки искат да се подложат на евтаназия заедно. През 2020 г. 26 души им е позволено да умрат заедно. През 2021 г. броят нараства до 32, а през 2022 г. – на 58.

Годишно в Холандия около 1000 души се подлагат на евтаназия.