Заедно с Гърция строим жп линия и шосе между Солун, Бургас и Русе

Европейски товари ще могат да достигат до Румъния и Украйна от Солун и Кавала за кратко време

Новини
12:13 - 04 Ноември 2022
2624
Заедно с Гърция строим жп линия и шосе между Солун, Бургас и Русе

Интермодален транспортен коридор създават Гърция и България между Егейско и Черно море. Пътна и железопътна връзка се очаква да увеличат обема на товарите към пристанищата на двете страни.

Този проект създава сухопътна връзка между Егейско море, Черно море и Дунав. Пристанищата Солун и Кавала стават вход за трансфер на стоки от Европа към България и Румъния, което увеличава значително интересът на инвеститорите по пътната и железопътната връзка между Егейско и Черно море, подчерта гръцкият транспортен министър Костас Караманлис, цитиран от БНР.

Проектът ще доведе до намаляване таксите за превоз и времето за пътуване, а предвижданата двойна жп линия ще е „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“.

„На фона на променящата се транспортна и енергийна карта на Европа този проект ще даде възможност за бързо възстановяване на Украйна“ цитират гръцките медии българския министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Двете страни ще създадат общо дружество за управление на проекта и ще кандидатстват съвместно за европейско финансиране, се споразумяха двамата транспортни министри на срещата в Атина.