Заев идва в София по покана на Борисов

Срещата между двамата премиери за бистренето на мекедонския въпрос е насрочена за 11 ноември

Актуални новини
11:23 - 20 Октомври 2020
1248
Заев идва в София по покана на Борисов

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев ще се срещне с българския си колега Бойко Борисов на 11 ноември в София, като част от македоно-българското съпредседателство на Берлинския процес 2020. 

Дотогава, според македонското ръководство, комуникацията между двете страни се засилва на всички нива в духа на Споразумението за сътрудничество и добросъседство, за да се преодолеят различията в очакване на приемането на преговорната рамка и провеждането на първата междуправителствена конференция с Европейския съюз, пише македонското електронно издание “МКД“.

Скопие полага дипломатически усилия за намиране на изход от ситуацията, след публикуването на българския обяснителен меморандум към страните членки на ЕС, който освен всичко друго отрича македонския език и македонската нация и инвестира в укрепване на двустранната комуникация със София, като същевременно подчертава, че по темите, произтичащи от Споразумението с България, има ясна воля за разрешаването им чрез работата на Съвместната македонско-българска комисия.

Македонските и българските историци миналата седмица в Скопие след почти едногодишна пауза отново проведоха двудневни разговори и според изявленията на съпредседателите на Комисията след срещата Драги Георгиев и Ангел Димиров е постигнат малък напредък, но не и по отношение на Гоце Делчев .

След срещата беше посочено, че има някои предложения и идеи, но те поискаха търпение с възможно най-малко емоции и напрежение, като насрочиха нова среща в София до края на годината. Brussels Times също пише за спора със София, припомняйки, че след разрешаването на въпроса с името с Гърция, която от години блокира началото на преговорите за членство на страната, сега Македония е изправена пред нов спор за езика и историята.

Изданието посочва, че за Европейската комисия добросъседските отношения и регионалното сътрудничество остават основни елементи в процеса на разширяване, така че Брюксел "насърчава двете страни да удвоят усилията си за намиране на решение на проблемите". "От Северна Македония и България зависи да разрешат спора помежду си, защото Комисията няма да посредничи в диалога, както в случая със Сърбия и Косово", добави Brussels Times.

Белгийското англоезично издание припомня, че Европейската комисия представи проекта на рамката за преговори с Албания и Северна Македония на Съвета на ЕС в началото на юли, но те не са публикувани. "След приемането на рамката от Съвета ще бъдат свикани първите междуправителствени конференции, с които официално ще започнат преговорите за членство", се казва в изданието и се добавя, че комисарят по разширяването и политиката на съседство на ЕС Оливер Вархели се надява това да се случи по време на германското председателство на ЕС по-късно тази година.