Заев кани съседите да отворят зелени коридори

Гърция реагира първа, обяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев

Балкани
18:40 - 30 Юли 2021
2324
Заев кани съседите да отворят зелени коридори

Поканихме членките на ЕС, съседи на страните от Западните Балкани, да отворят зелени коридори /по границите/ като първа стъпка за всички страни от региона. Гърция първа реагира и администрацията вече работи върху това, съобщи днес премиерът на Северна Македония Зоран Заев, отговаряйки на въпроси на депутати в парламента, съобщи за БТА агенция МИА.

Според него с това Гърция трябва да окуражи също България, Румъния, Унгария, Австрия, Словения, Хърватия, Италия като страни съседи на Западните Балкани, за да може да се отворят такива зелени коридори в региона.

Той посочи, че гражданите виждат, че нещата се променят и с такива програми като "Отворени Балкани", които създават възможности за всички, всъщност се движим напред. Това в крайна сметка е и европейският път, да отворим границите, да се надяваме един ден и като членки на ЕС чрез шенгенските критерии и тяхното изпълнение и да очакаме буквално отворен европейски континент, в който Северна Македония и страните от Западните Балкани ще бъдат със сигурност членки на ЕС, подчерта Заев.     

Той посочи, че вече се рекламира и туризмът в страната и региона. Рекламите и намаленията водят до това, че нашите граждани посещават съседните страни и се надявам, че ще виждаме това повече в бъдеще.Впрочем, най-големият брой туристи в нашата страна са от съседните страни и искаме този брой да се увеличава. Затова втората инициатива, на която сме посветени, е да организираме система, в която всички хотели и ресторанти ще предоставят намаление на гражданите от Република Северна Македония, Сърбия и Албания по 5, 10, 15 процента. Сега нашите хотелиери предоставиха 20 процента за сръбските граждани за този сезон, за да може гражданите да почувстват ползите и продобивките от засиленото сътрудничество между страните в региона, посочи Заев.

Премиерът каза, че за пръв път ще се формира и Фонд за Западните Балкани, в който според своя БВП всяка страна ще определи определена сума, с което ще се даде възможност на гражданите от всички сфери да се конкурират за тези средства.
"Например, искаме да пуснем децата от Република Северна Македония, Сърбия и Албания в туристическите комплекси в Струга, Охрид, Преспа, Маврово, Берово, Дойран, но и в Копаоник, Златибор, Нови Сад, Дуръс, Саранда, навсякъде, затова ще помогнем на хотелите. Така и младите хора за седем или десет дни съвместен живот ще създадат трайни приятелства, които остават до края на живота", посочи Заев.