Заев ще говори с Борисов за македонския език

"С България сме приятели и подобен тон е недопустим", сърди се премиерът на Северна Македония

Новини
17:37 - 14 Декември 2019
4153
Заев ще говори с Борисов за македонския език

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че в началото на януари догодина ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов, за да разговарят по въпроса за съществуването на македонски език, както каза, открито и приятелски, а не да се спори кой какво е казал първи, съобщава Радио Свободна Европа, цитирана от БТА.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на свой ред поиска парламентът в Скопие да приеме резолюция за защита и потвърждаване на спецификата на македонския език, допълва РСЕ.

Eто и коментарът на Заев по повод последните декларации на академиите в Скопие и София по повод стария спор дали съществува македонски език.

"Ние сме приятелски държави и подобен висок тон е недопустим в 21-ви век, включително и за това да обсъждаме идентичността, която е ясно записана във всички документи и международни организации. Аз получих аплодисменти и от българските депутати, когато говорех на македонски език в Европейския парламент", заявява Заев. 

В своя декларация, ВМРО реагираха остро на изказването му, че България ще трябва да "преодолее въпроса с македонския език". 

"ВМРО не иска и не бива да се меси в научни спорове, но припомня на премиера Заев, че България отдавна е преодоляла "проблема" с езика, на който се говори в Северна Македония и нищо повече няма да "преодолява", категорични са от партията. От там изтъкват като аргумент, че в международното право не съществува акт като "признаване на език", а България първа в света е признала независима Македония, се казва в документа. 

Заев припомни и Договора за приятелство и добросъседство, който беше подписан между България и Северна Македония  "на три езика, съгласно Конституцията", следователно на македонски език".

Договорът беше подписан на 1 август 2017 г. в Скопие от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев.