Загадъчна топлина топи Антарктида

За половин век ледената покривка е намаляла три пъти

Мистика
10:59 - 14 Февруари 2021
5055
Загадъчна топлина топи Антарктида

Геолозите са открили на територията на Антарктида мистериозен източник на топлина, който се намира дълбоко под земята и топи ледените покривки. Учените все още не могат да обяснят същността на това явление. Известно е, че от средата на миналия век дебелината на ледената покривка на континента е намаляла три пъти, а площта на многогодишния лед е намаляла с 2 милиона квадратни километра.

Установява се, че процесът на топене на ледения континент е повлиян не само от глобалното затопляне. Мистериозният източник на геотермална енергия е локализиран дълбоко под земята в източната част на Антарктида. Използвайки радарно сканиране на лед с дебелина 3 километра, геолозите учените установяват, че това явление е насочено отдолу нагоре, поради което подледниковите езера на Антарктида непрекъснато се пълнят с входяща топяща се вода.

Предположенията са, че откритите процеси могат да направят Антарктида по-уязвима към изменението на климата. Изследователите допускат, че дълбоко под земята може да има радиоактивни скали или големи горещи извори. Не се изключва развитието на вулканична дейност във вътрешността на континента. Учените възнамеряват да проведат повече изследвания, за да проверят своите предположения.